Rozdání z žebříčku BKN

Dne 12.2.2008 se v soutěži BKN Žebříček, 1. kolo, rozdaní č. 26, hrálo:

 

 

srdce82
pikyA85
karaAK1072
trefyA64

 

srdceAQ1097
pikyKJ643

karaJ85
trefy-

stolek

srdceK63
piky72

kara96
trefyJ109873

 

srdceJ54
pikyQ109
karaQ43
trefyKQ52

 

 

Západ hraje 3srdce kontra po výnosu karaK. Kontra dal jih. Rozdaní uvádím jako otevřené, aby byly vidět všechny možnosti. První zdvih bere Sever králem karovým, všichni přidají. Co má hrát dále? Rozhodne se, že trumfne. Tím dostane Západ příležitost a vy s ním. Jak budete dále hrát? Vytrumfujete? A co dál?

 

Pokud jste přidali na stole malý trumf, pokazili jste svou příležitost. Už nemůžete vypracovat srdce, aniž byste odevzdali pět zdvihů. Tudíž musíte hned vzít pikovým králem a hrát srdce. Dál už to bude snadné. Musíte pouze v ruce přebít tu srdci, kterou dá S. Dejme tomu, že ale přidáte na trumf ze stolu malou, a berete trumf v ruce. Dále hrajete káro, abyste si mohli přebít třetí káro na stole. Sever bere károvým esem a hraje…?

 

Co budete hrát jako N? Trumfnete, nebo rovnou hrajete káro? Obojí je špatně. Srdce také nejde, proto musíte hrát malý tref. Proč? Protože vidíte všechny karty, jinak na to asi nepřijdete. Hrajete malý tref, a hlavní hráč bere v ruce trumfem. Ať hraje, co hraje, obrana může porazit závazek. Západ proto hraje káro do snapu a hraje ze stolu srdce. Konečně. Ať dá Jih 9 nebo Q, Západ pouze přebije a Sever má asi poslední možnost, jak udělat závazek minus 1. Přebije esem srdcovým a ... umožní hlavnímu hráči splnit závazek. Chce to opravdu silné nervy, aby Sever propustil srdce.

 

Proč? Protože, co má dál nést? Když Sever vezme předčasně srdcovým esem, ať nese, co nese, W se dostane do zdvihu, vytrumfuje, odevzdá srdce a bere zbytek. Takže krok zpět, na malé srdce hrané ze stolu, dá Jih 9, západ dá J a Sever dá 5! Západ je v ruce a co má nést? Odevzdá další dvě srdce, a je to minus jedna. Sever o eso srdcové nepřijde, neboť jak se říká, „kdo si počká, ten se dočká.“ Jenom si musí dát pozor, aby přebil srdcového krále; na malou srdci musí dát srdcovou 8.

 

A ponaučení: I když máte na lince 25 bodů, mohou soupeři uhrát 3 piky (na 15 bodů včetně dvou zbytečných kluků) na pouhých 8 trumfů, které jsou 5–3. Stačí, jen když hlavní hráč má rozlohu 5-5-3-0.

|

Komentáře k tomuto článku