Dary od soupeřů s díky přijímejte

Také začínáte a zažíváte svá první malá dobrodružství u bridžových stolů? Pak je tato rubrika určena právě Vám.

Pozor! Pokročilým hráčům vstup povolen pouze na vlastní nebezpečí.

 

Začátečníci 

 

Dary od soupeřů s díky přijímejte

Moje dnešní partie je z pražské skupinovky:

 

Roz. Východ,
oba v první

srdce9
piky72
karaAK10985
trefyK642

 

srdceK4
pikyKJ1096

karaJ4
trefyQ875

stolek

srdceAQ8632
pikyAQ4

kara76
trefy103

 

srdceJ1075
piky853
karaQ32
trefyAJ9

 

 

Východ

Jih

Západ

Sever

1srdce

pas

2piky

pas

3piky

pas

4piky

pas

pas

pas

pas

 

 

Protože máme s partnerkou trochu ostřejší styl licitace, dostaly jsme se do beznadějného závazku 4 srdce. Soupeři mají ke stažení seshora dva kárové a dva trefové zdvihy.

 

Ale protože nás kartibůh má rád, našeptal soupeři na výnose, aby vynesl devítku pikovou. Tento výnos singlem se sice na první pohled může zdát atraktivní, ale vzhledem k tomu, že piky jsme licitovaly, je lepší zvolit aktivní výnos esem károvým, v nelicitované barvě, kde je možné získat rychlé zdvihy.

 

I když původně byla partie zcela beznadějná, po tomto výnosu již máme velikou šanci na splnění. Stačí nám už jen, aby trumfy se dělily u soupeřů 3-2 a pokud je výnos pikovou devítkou singl, tak potřebujeme, aby Sever měl jen dva trumfy. Ale proti původně zoufalému závazku jsme na tom nyní mnohem lépe. Jen musíme této šance využít.

 

Vezmeme pikovou devítku v ruce králem. Poté dvakrát trumfneme tak, abychom si na stole nechali eso srdcové, a zahrajeme pik do esa. Pokud Sever ještě má pik, bude muset přidat. Pokud Sever již pik nemá, naší šancí je, že nemá ani trumf.

 

A protože kartibůh v této partii nad námi drží ochrannou ruku, máme štěstí. Sever sice pik nemá, ale nemá ani trumf. Nyní hrajeme ze stolu malý pik, Jih přidává a přebíjíme v ruce trumfem. Hrajeme trumf na stůl do esa. Nyní již máme vypracované piky, hrajeme je ze stolu seshora a na tři piky zahazujeme obě ztrátová kára a jeden tref. Splněno akorát!

 

Pokud hrajete závazek, ať už je jakkoliv beznadějný, dokud opravdu nespadnete, neztrácejte naději. Karty nejsou skleněné a soupeři to někdy mohou zkazit a pomoci vám. Nepřemýšlejte při sehrávce o tom, co partner zkazil v licitaci nebo co jste měli licitovat jinak. Při sehrávce se soustřeďte jen na svou hru a na kombinaci karet, která by pro vás mohla být příznivá a umožnit vám splnění. A na tuto kombinaci to zkuste zahrát. Ne vždy to vyjde, ale kdo nic nezkusí, prohrává už tím, že se neodvážil.

Komentáře k tomuto článku