Problém 52 / 2

Tento problém zpracoval jeden z největších bridžistů, kteří vytvářejí úplné double dummy problémy, George Coffin. Toto je zdánlivě (klamně) obtížný problém, kde zbývá již jen 8 karet v každé ruce.

 

Trumfy jsou piky. South vynáší a potřebuje uhrát 3 ze zbývajících 8 zdvihů, aby splnil závazek.

 

 

srdceJ
pikyJ
kara65
trefy8765

 

srdceQ4
piky6
karaKQ7
trefyA9

stolek

srdce-
pikyK98754
kara9
trefyQ

 

srdce6
pikyAQ32
karaJ84
trefy-

 

 

 

 

 

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

South musí odehrát pikyA, potom přebít srdce na stole. Když potom hraje káro ze stolu, přebije 9 z E klukem, W nemá dobré pokračování a musí nakonec vynést káro.

 

Když místo toho stůl hraje tref, když zabije srdce, S má třetí zdvih ihned. Vypadá to tedy, že W musí přebít druhé srdce, aby se stůl nedostal do zdvihu, dámou pikovou, ale hlavní hráč se proti tomu může bránit tím, že podtrumfne!!! (vlastně odhodí srdceJ). W může odehrát své trefyA, ale posléze musí vypracovat káro pro S (který potřebuje třetí zdvih, když už má vypracovaný trumf jako druhý zdvih). Jestliže stůl neodhodí srdceJ, dostane se posléze do zdvihu, vyskvízuje hlavního hráče (když si W odehraje vysoká kára a pustí ho trumfem) tím, že hraje tref. E hraje trefyQ, a když S odhodí srdce, W dá malý tref a E si odehraje dvě srdce, když ale S odhodí káro, W přebere esem a odehraje vysoké káro a vysoký tref. Zkuste si to sami.

 

Tolik originál. Je zde ale ještě jedna maličkost. W bere druhý zdvih dámou a hraje pik. S bere a co má hrát? Ale to už je jednoduchá pětikartová koncovka, bez trumfů, kdy S nese a musí uhrát JEDEN zdvih. To by bylo, abyste na to nepřišli.

 

Srdce to nebude. Malé káro to taky nebude, 8 taky ne (je to totéž), takže zbývá karový kluk. Není ho škoda? Není. W bere králem nebo dámou, spolu s E si odehrají své vysoké zdvihy a nakonec odevzdají buď káro (na 8) nebo srdce (na dámu). A je to.

 

Originál najdete na:

http://www.bridgeshop.com.au/puzzle.php

Komentáře k tomuto článku