Druhý dává malou

Začátečníci

Také začínáte a zažíváte svá první malá dobrodružství u bridžových stolů? Pak je tato rubrika určena právě Vám.

Pozor! Pokročilým hráčům vstup povolen pouze na vlastní nebezpečí.

 

Druhý dává malou

Mnozí z vás mi říkají, že byste měli zájem o nějaký pokračovací kurz. To by bylo velice obtížné zrealizovat, protože jste na zcela různých úrovních pokročilosti. Ale všem by vám velmi pomohlo, kdybyste se vrátili na chvíli ke knížce pro začátečníky, ze které jsme se učili v našich kurzech bridže.

 

Vezměte si knížku a pomalu si ji pečlivě přečtěte. Přitom si uvědomte a třeba i zvýrazňovačem označte to, co neděláte nebo na co při hře nemyslíte. Dnes, když již máte spoustu partií odehraných, tak některé věci lépe pochopíte a uvědomíte si, kde děláte chyby.

 

Jedno ze základních pravidel je „druhý dává malou“. Na této partii z bridžového festivalu v Turecku vám chci ukázat, jak moc je toto pravidlo důležité dodržet. 

 

Roz. Východ,
EW v první

srdce82
piky76
karaK952
trefyAQ842

 

srdceAJ95
pikyQJ54

kara874
trefyJ9

stolek

srdceKQ1074
pikyK32

karaAQ3
trefy75

 

srdce63
pikyA1098
karaJ106
trefyK1063

 

 

Východ

Jih

Západ

Sever

1srdce

pas

2srdce

3trefy

3srdce

pas

4srdce

pas

pas

pas

 

 

 

Závazek je trochu ostřejší, ale hráč na Jihu nemá s výnosem problém. Partner licitoval trefy, proto Jih vynáší trefovou trojku. Sever bere esem a vrací trefovou čtyřku. Jih bere králem. Nyní by už další tref byl do dvojité chicane a umožnil by hlavnímu hráči na jedné straně přebít trumfem a na druhé straně odhodit ztrátové káro. Jih tedy vrací károvou šestku. Sever dává krále a Východ bere esem. Na diagramu vidíte, že obrana má nárok na ještě jeden kárový zdvih.

 

Hlavní hráč na Východě hraje jedno nebo dvě kola trumfů, zůstává v ruce a hraje z ruky malé srdce. Teď musí Jih podle pravidla „druhý dává malou“ dát malou kartu. Není určitě nijak nebezpečné dát malou kartu. Pokud má krále Sever, vezme zdvih on a pokud ho má hlavní hráč, bude si na něj Jih s esem čekat. Hlavní hráč vezme srdce klukem, teď může přejít do ruky pikem a zahrát další srdce z ruky, ale Jih zase dá malou a čeká si s esem na krále, kterého jistě teď už má hlavní hráč, když Sever první srdcový zdvih nevzal. Až jednou zahraje Východ srdcového krále, Jih vezme, vrátí srdce nebo káro a počká si na kárový zdvih. Závazek bude poražen.

 

Teď se podíváme obráceně – co by se stalo, kdyby Jih dal na druhém místě velkou, tj. položil srdcové eso do prázdna. Nyní by hlavní hráč už s partií neměl žádný problém. Zahodil by ztrátové káro na srdci a splnil by 4srdce.

 

Stejně by partii zadal i srdcový výnos esem. Ale to je zase jiné pravidlo – o výnosech – a o těch si povíme někdy jindy.

|

 

Komentáře k tomuto článku