Jeníkova cesta

Tak jsme nazvali hlavní soutěž při týdenním soustředění našeho kroužku. Jedná se skupinovou soutěž dvojic, která probíhá v šesti dnech, vždy na dvakrát šestnáct rozdání.

 

Jeník vzal polystyrénovou desku, kterou vyřízl do obalu velké bonboniéry, potáhl papírem a začal se seberealizovat. Napřed tuží namaloval cestu, připomínající vinoucího se hada a rozdělil ji na 232 políček. Každé patnácté políčko vybarvil červeně a označil číslem. To aby každý z hráčů věděl, o kolik bodů je od průměru.

 

V horní části napsal: BRIDGE = SPORT – VĚDA – UMĚNÍ a podél cesty u každého patnáctého pole je zaznamenána kaligrafickým písmem bridžová moudrost.

 

Ve třech řádcích po dvaceti čínských znacích a pod nimi překlad: Staré Čínské bridžové přísloví

 

¨       Z pasu se nepadá.

¨       Řekne-li někdo 1 BT, neznamená to, že jeden z hráčů u stolu má trumfovou chicane.

¨       Nedraž závazek na osmém stupni, nemáš-li 14 karet

¨       Dětská karetní hra VOLE LEHNI má některé bridžové prvky

¨       Necpi soupeře do nuceného výnosu, hraješ-li velký slem

¨       Chceš-li stopnout licitaci, řekni před svou hláškou „STOP“.

¨       Jestliže nerozumíš hlášce svého partnera, oznam mu to zaťukáním na stůl.

¨       Máte-li tušení, že partner po Vašem zadávajícím výnosu závazek složí, dejte si kontra.

¨       4 piky xxx = TUTY

¨       Jestliže sehrávka nevyjde, zkuste to se zápisovým lístkem. Soupeř, který je v euforii, se o nic nestará

¨       Tady vydrž! To je dobrý kroužek

1.  1K    S     =       70

2.  4S    W   -3     300

3.  3T     N    =     110

4.  3BT  E    +1    630

5.  Pass  -    -     -      -

6.  2P     N   +3     200

 

Ostatní volná místa jsou doplněna v pozdějších létech:

 

¨       Máš-li tři trumfy na lince, nejsi v dobrém závazku.

¨       Hrajete-li proti pánovi, jenž se jmenuje např. Impas, počkejte se sehrávkou, až si sedne. Impas, který sedí, je lepší.

¨       Hrajete-li proti pánovi, který se jmenuje S. Quezze, počkejte se sehrávkou, až začne fungovat. Skvíz, který funguje, je lepší.

¨       Hrajete-li proti pánovi, který se jmenuje Novák, na nic nečekejte a hrajte, ať nedostanete za pomalou hru trestné body.

¨       Pokud Vám připadá, že je ve hře 60 bodů, zkontrolujte reverzy. Mají-li stejnou barvu, problém je jinde.

¨       Když se barvy nedělí, závazek je v nedohlednu.

 

Vidí-li člověk výsledky v číslech, zafixuje si pořadí a řekne si, jak pokračovat dál. Zkrátka normál. Pokud však jste svědky zapichování špendlíků se jmény zúčastněných do jednotlivých políček podle dosažených bodů po každém dokončeném kole, připadáte si jako jockey na hipodromu. Vpředu jeden, dva páry, dále následuje silný střed a kavalkádu uzavírají dva, tři páry. Pokud jste ve předu, třesete se, aby Vás ostatní nedohonili. Když jste ve středu, víte, že musíte ty kolem sebe střihnout a utéci jim. Jestliže jste se ocitli vzadu, nic se neděje. Ještě není konec a až těm ve středu dojde dech, budete jistě před nimi. Po každé hře se pořadí mění a Vy máte po celý příští den na očích celkový stav a nemůžete se dočkat, až to večer zase začne.

 

Stalo se, že u stolu č. 1 seděli Jeník s Milanem a měli značný náskok. Ten den Jeník prohlásil, že večer toho moc nenamluví. Na stole měl připraven list papíru, kde na jedné straně bylo napsáno: „Vítáme Vás“. Když pár odcházel, otočil papír, kde bylo napsáno: „Na shledanou“.


Sedíte na jihu a sehráváte 4 piky. Západ vynesl Q tref a pokračoval J. Východ přebral K a odehrál A. Jak budete pokračovat?

 

 


srdceQ103
pikyKQ5
karaAJ85
trefy762

 

srdce532
piky72
karaK97
trefyQJ1083

stolek

srdce87
pikyJ1084
karaQ1042
trefyAK9

 

srdceAKJ96
pikyA963
kara63
trefy54

 

 

Většina HH vytrumfovala a vsadila na kára 3-3. Vzhledem k jejich 4-2 jednou padli. Někteří se pokusili zahrát Guillemarovo zahrání. Dvakrát trumfli a rozehráli kára. I v těchto případech nebyl závazek splněn, protože u double káro byl i třílist pik. U druhého stolu se HH pokusil zvýšit si šanci rozehráním kár (pokud by byl KQ u západu), ale kárové figury byly rozděleny. Na prvním stole sehrával Milan a ten si přidal ještě šanci navíc. Třetí tref vzal v ruce 6 pik a rozehrál kára. Se stolu dal 8 a 10 východu vzala zdvih. K dalšímu zdvihu byl vynesen trumf. Milan vzal v ruce A a odehrál K, aby zjistil, zda se trumfy nedělí 4-1. Když oba soupeři přidali, vynesl káro do A a další káro snapnul v ruce. Pokračoval srdcem do K a posledním trumfem si snapl poslední káro stolu. Ještě mu zůstal srdcový přechod na stůl, kde dotrumfoval a poslední zdvih dělalo A srdce. Když se mi trumfy podělily 3-2, zahrál jsem na obrácený stůl. Pokud by byly rozděleny 4-1, musel bych se pokusit o Guillemarovo zahrání.

 

Celé rozdání:

 

 

srdceQ103
pikyKQ5
karaAJ85
trefy762

 

srdce532
piky72
karaK97
trefyQJ1083

stolek

srdce87
pikyJ1084
karaQ1042
trefyAK9

 

srdceAKJ96
pikyA963
kara63
trefy54

 

 

Podobný list papír jako na prvním stole se objevil i na posledním stole. Poslední pár rovněž vítal nově příchozí, a když odcházeli, byl otočen papír s oznámením: „Děkujeme Vám, přijďte zas!“

 

V hrací místnosti byl vyvěšen transparent: „Řekne-li Ti někdo třeba i po půlnoci, že jsi šestnáctý, oblékni se a rychle odejdi do hrací místnosti, i kdybys před tím ležel na smrtelné posteli“. A pravdou je, že jsme si všichni vzali ponaučení, protože se hrálo prakticky od rána do večera a ti nejotrlejší do rána.

 

V kronice je zaznamenán výrok Pišty, který prohlásil hned první večer, když se sešlost začala odebírat „do hajan“. „No to přece nemyslíte vážně, jít spát v tuhle dobu. To jsme sem přece vůbec nemuseli jezdit…“

|


Komentáře k tomuto článku