Úvahy pozdě večer

Mám možná tu výhodu, že nemohu hrát každé pondělí, někdy i čtvrtky a pak soutěže o víkendech jako řada pražských hráčů, kteří tak jdou ze soutěže do soutěže, a tak mám obvykle 2-3 týdny čas se s rozdáními po večerech pomazlit a objevit jejich kouzlo.

 

Zde je jedno z Velké ceny Trutnova:

Nemám rád, když soupeři vylicitují závazek a okamžitě schovají hlášky do krabičky. Například licitace 1 BT - pas – 3 BT a sotva jsem 3 BT zahlédl, už vidím prázdný stůl. Domnívám se, že bridž je natolik gentlemanská hra, že každý hráč má právo a zároveň povinnost se vyjádřit. Proto v této situaci, která mi připadá vzhledem k obráncům velice nezdvořilá, vždy hledám hlášku, která by měla stín naděje na úspěch a mám pocit, že soupeře na jejich chování celkem taktně upozorním.

 

Přišla partie č. 21 ve druhém kole. Soupeři na NS po zahájení Severu silově vylicitovali 6srdce, když Jih ukázal pětibarvu pikovou a trefový cuebid, Sever licitoval kárový cuebid. A kartičky rychle zmizely.

 

To se mi na Západě nelíbilo a začal jsem uvažovat, mám-li na nějakou hlášku.

 

 

srdceQ83
pikyK32
karaAK52
trefyJ53

 

srdceK2
pikyQ94
kara9864
trefyK1097

stolek

srdce754
pikyJ10765
kara1073
trefy64

 

srdceAJ1096
pikyA8
karaQJ
trefyAQ82

 

 

Trefový král je jistě za esem, pikový pravděpodobně také - asi tak 2:1. Mohl bych teoreticky uhrát dva zdvihy. Kontrem partnera nezmýlím, neboť vynáším sám a mám celkem bezpečný kárový výnos. Navíc mám rezervu v srdcové Q s devítkou.

 

Ale stejně musím na případné zdvihy čekat pasívně a nikde není psáno, že soupeři neuhrají 12 zdvihů s jediným trefovým. Normálně bych pasoval. Tady jsem dal ve shodě s předchozí úvahou kontra a musím říci, že se soupeři okamžitě omluvili. Z diagramu je vidět, že 6srdce nemá šanci a zápis 200 na naší lince přinesl 100%.

 

Praha, přebor republiky mixů - 1. kolo, rozdání č. 7 - oba ve druhé, rozdával Jih.

 

Toto rozdání bych nazval dámský gambit, neboť se u našeho stolu nesmiřitelně střetla hráčka na Jihu s hráčkou na Západě.

 

stolek

Medailisté přeboru mixů

 


srdce962
pikyJ1062
kara93
trefyJ952

 

srdceKQ10875
piky85
karaAKQJ5
trefy-

stolek

srdce3
pikyQ97
kara108764
trefyQ843

 

srdceAJ4
pikyAK43
kara2
trefyAK1076

 

 

Západ

Sever

Východ

Jih

 

 

 

1trefy

1srdce

pas

pas

2piky

3kara

pas

pas

kontra

3srdce

4piky

pas…

 

 

Jih reverzoval srdcemi, Západ se nenechal zahanbit a nabídl 3kara. Jih ještě potřetí partnera pobídl, tentokrát kontrem, a i když Západ znovu licitoval, Sever jako muž našel sílu a přiznal srdce.


Přáli byste si tuto partii sehrávat nebo bránit? Podivná otázka!

 

Z otevřených karet - teoreticky - může obrana probíhat takto: Malé káro k desítce, trefový snap, pikový král.

 

Pokud hlavní hráč pustí, odehrají obránci v tempu další tři zdvihy na snapy a je to bez tří. Pustit tedy nesmí. Sebere a třikrát trumfne. Východ dobere a vrátí káro. Jih odevzdá ještě tref a nakonec jeden pik. Bez dvou.

 

To je však teorie, sehrávka u stolu proběhla jinak:

 

1.     Pikový král sebraný esem. Co má HH hrát? Nezbývá než

2.     srdcové eso,

3.     srdcový král. Dáma nevypadla, ale aspoň se trumfy dělí.

4.     Trefové eso. A jejda, trefová královna se také jen tak nevzdá! Teď už je Jih opravdu u konce s dechem, tak se vzdává - tempa.

5.     Káro. Dobírá Západ a

6.     "bezpečně" hraje další velké káro - a je po partii! Jih dobírá trumfem,

7.     hraje poslední srdci. Východ bere dámou a

8.     vrací káro. Stůl bere posledním trumfem.

9. -12. Hráčka sehrává trefy a

13.    odevzdává poslední piku.

Deset zdvihů a 100%.

 

K úspěchu obrany vedla uzounká stezička: Když Západ sebral 5. zdvih v obavě, že Jih může mít károvou desítku, musí odehrát pikovou dámu a odevzdat pik - a Východ jej nesmí snapnout! Jih pustí srdcem do zdvihu Východ a ten má zachován bezpečný odchod kárem. Nakonec bude Jih nucen ještě odevzdat 4. zdvih - tref.

 

4piky se na jiných stolech možná licitovaly, ale na všech stolech hrála nakonec linka EW - piky nebo kára.

 

Následují rozdání je také z přeboru mixů.

2. kolo rozdání č. 3 - EW ve druhé

 


srdceQ10752
piky95
kara106
trefyQJ52

 

srdce8
piky106
karaAKQJ9872
trefyK10

stolek

srdceAJ943
pikyAQ2
kara4
trefyA643

 

srdceK6
pikyKJ8743
kara53
trefy987

 

 

Západ

Sever

Východ

Jih

 

 

 

2kara

pas (!)

2piky

2srdce

pas

3piky

pas

3 BT

pas…

 

Jako E po výnosu károvou pětkou vidím dvanáct zdvihů. Mám šanci na třináctý? Srdcový impas to jistě nebude, ale mohu zkusit dvojitý skvíz - ale který? Vybral jsem trefy jako hrozbu na oba s přechodem, dalšími hrozbami jsou srdcová desítka a pikový kluk. Přepokládám, že obě srdcové figury jsou na Jihu a pikový mariáš musí sedět na Severu. Za předpokladu, že Sever jediný drží trefy (má alespoň pětilist), mohu hrát dvojitý skvíz s pikami jako barvou na oba. Odehrál jsem pikové a srdcové eso, a když jsem přešel trefovým králem na stůl odehrát kára, obráncům bylo jasné, o co jde, a třináctý zdvih mi nedovolili. Sever držel trefy a Jih oba drahé krále.

 

Po zápisu výsledku do krabičky brblal Sever: Mají tam 7NT vždycky, vylicitují jen 3NT, uhrají jen 12 zdvihů a ještě mají nadprůměr (68%)! Máš to hrát s pikovým přechodem! Neměl pravdu. Pokud zvolím piky jako hrozbu na oba s přechodem a odehraji srdcové a trefové eso a vrátím se ke kárům trefem, vznikne koncovka:

 


srdceQ10
piky-
kara-
trefyQ

 

srdce8
piky10
kara2
trefy-

stolek

srdceAJ
piky-
kara-
trefy6

 

srdceK
pikyK
kara-
trefy9

 

 

ve které na poslední káro Sever odhodí tref a Jih musí pečlivě odhodit stejnou barvu jako Východ. - A i kdyby měl Sever pětilist trefový, 7NT by tam nebyly „vždycky“, stačilo by elegantně vynést malou od druhého krále v barvě hlavního hráče - v pikách.

|

Komentáře k tomuto článku

Přeskočit odkazy pro navigaci