Detektivem uprostřed partie

 

Začátečníci

 

Také začínáte a zažíváte svá první malá dobrodružství u bridžových stolů? Pak je tato rubrika určena právě Vám.

Pozor! Pokročilým hráčům vstup povolen pouze na vlastní nebezpečí.

 

Detektivem uprostřed partie

Dnešní článeček je o tom, jak je důležité sbírat v průběhu partie indikace a skládat je dohromady. Uvedená partie je z pražské skupinovky A.

 

Dealer Sever, všichni v první hře.

 

srdceA93
pikyJ984
karaQJ10
trefy1092

stolek

srdceKJ1082
piky52
karaK984
trefyQ8

 

Jih

Západ

Sever

Východ

 

 

pas

pas

1NT(*)

pas

pas

2srdce(**)

pas

pas

pas

 

 

1NT(*)   –   12-14 bodů

2srdce(**)     pětilist pikový a jeden levný čtyřlist, 8-14 bodů

 

Hrajete hezký závazek 2srdce a po výnosu trefovým esem a vyložení stolu se nejdříve zaradujete, že vás soupeři nechali hrát na 2. stupni. Jestli spadnete, budete mít i tak dobrý výsledek, protože soupeři v této partii mají ke splnění své částečné závazky – 2NT, 3trefy nebo 3piky. V silnější soutěži bych si také hned řekla, že se nejspíš špatně dělí trumfová barva, jinak by soupeři jistě dali re-open s listem Severu.

 

Poté je potřeba udělat inventuru zdvihů – přece jen je lepší závazek splnit. Máte k odevzdání jistě dva trefové zdvihy, dva srdcové a jeden kárový, pokud nechcete spadnout, musíte uhodnout, který ze soupeřů má dámu pikovou.

 

Nejjednodušší úvaha by byla, že kdo zahájil, ten má více bodů, ale tak lehký zase bridž není. Soupeři mají dohromady 23 bodů, takže na Sever zbývá 9-11 bodů, možná spíš jen 9, když licitaci neznovuotevřel kontrem, a může mít dámu pikovou on.

 

Odložíme tedy rozhodnutí o pikové dámě na později a zatím budeme jen sbírat informace. Jih vynesl eso trefové, Sever přidal sedmičku (markuje „velká - lichý počet“), dále Jih stahuje krále trefového a hraje kluka trefového, kterého přebíjíte v ruce trumfem. Poté hrajete káro z ruky, které Jih bere esem, pokračuje dalším kárem a to berete v ruce.

 

Teď už jste viděli u Jihu 12 bodů – 8 bodů v trefech a kárové eso, pikovou dámu, ale pořád ještě může mít, takže potřebujete ještě další informaci. Hrajete srdci z ruky, Jih dává malou, ze stolu položíte kluka a Sever bere králem a vrací další káro.

 

A teď již máte všechny informace, které chyběly. Sever vzal srdci králem, je tedy velmi pravděpodobné, že má ještě eso a nemá srdcovou dámu. A pokud má dámu srdcovou Jih, je to již 14 bodů a nemůže mít tedy dámu pikovou. Vezmete káro, zahrajete eso pikové, pak pikovou devítku, kterou pustíte, dotrumfujete a plníte svůj závazek.

 

Celé rozdání:

 

Dealer Jih, všichni v první

hře

srdceQ54
pikyAK73
kara652
trefy753

 

srdceA93
pikyJ984
karaQJ10
trefy1092

stolek

srdceKJ1082
piky52
karaK984
trefyQ8

 

srdce76
pikyQ106
karaA73
trefyAKJ64

 

 

Někdy je dobré nejdříve získat víc informací, pak teprve si zahrát v partii na detektiva, než uděláte klíčové rozhodnutí.

|

Komentáře k tomuto článku