68% ve finále ME párů

 stolek

 

Rád bych se s Vámi podělil o zážitek, kdy jsme uhráli v jednom kole finále ME párů více než 68%. Jistě mi dáte za pravdu, že uhrát 68% v párovém turnaji není zcela běžné a uhrát je v konkurenci nejlepších 54 párů Evropy je věc unikátní.

 

Jak se takový výsledek uhrává?

 

K uhrání takového výsledku je potřeba mít agresivní dražební systém a jeho perfektní znalost, odvahu, techniku v obraně a sehrávce a samozřejmě i kus štěstí. Vysoký výsledek se dá uhrát obvykle v posledním kole, kdy jsou již všichni velmi unavení, někteří rozčarovaní ze svých výsledků a někteří se snaží na poslední chvíli něco urvat a přitom chybují. Poslední kolo jsme hráli po čtrnácti dnech intenzivního hraní a pro toho, kdo hrál všechny soutěže na ME, to bylo po zhruba 650 odehraných partií na nejvyšší úrovni a tudíž s maximálním soustředěním. Navíc bylo poměrně nepříznivé počasí, den předtím byla velká bouřka, měnil se tlak a to vše má vliv na soustředění hráčů.

 

Pokusím se nyní projít postupně po jednom rozdání celé kolo a vždy se budu snažit upozornit na důležité situace, a co z nich vyplývá pro hraní párových turnajů. Hraní párových turnajů je naprosto rozdílné od hraní soutěží hodnocených rozdílově a je potřeba k tomu tak přistupovat.

 

Rozdání číslo 1

Start kola se nám nepodařil. Nastala velmi častá chyba – nesoustředěnost při prvních partiích. První soupeři byli z Turecka – pár YILMAZ – GUR (v roce 2006 vyhrál na MS turnaj párů IMP). Oba reprezentovali Turecko na ME týmů (vždy končili lépe než my).

 

stolek

 

W (V)        N                E (M)         S

                 pas            2trefy              pas

2kara            pas            2piky              2 BT

kontra       3trefy             pas             pas

kontra

 

2trefy       aspoň 4–4 na drahých, 5–11 bodů.

2kara        dotaz.

2piky       lepší srdce, nemá maximum s dobrou rozlohou.

2 BT –     do levných.

 

Měl jsem pocit, že nám soupeři dávají snadných 300 proti čásťáku, takže jsem dal trestné kontra na 2 BT i 3 kára. Původně jsem chtěl 2 srdce pasovat.

 

Přišel perfektní výnos trefem, který beru dámou a tady přišla ta chyba – měl jsem pocit, že má hlavní hráč tři trefy, takže jsem otočil eso trefové a zjistil, že má čtyřlist. Nyní již bylo pozdě na pikové vrácení a výsledek partie byl -1 za 100 pro nás.

 

Pokud se zamyslím, tak po vzetí dámy trefové vrátím pik a hlavní hráč nemůže udělat víc než 7 zdvihů.

Výsledek: 16% pro nás

 

Rozdání číslo 2

stolek

 

W (V)        N                E (M)         S

                                    pas             pas

1srdce              pas           1 BT           2trefy

pas             pas            pas

 

1srdce       pětilist pikový a 11–17 bodů, zahájil jsem na čtyřlist protože mám krátká srdce a nechci soupeřům usnadnit jejich nalezení.

1 BT –   forsing BT – v tomto případě slabé zvýšení na 2 piky.

pas N –  byl po váhání, takže partner také radši zapasoval.

 

Po chybě v obraně jsme je nechali uhrát 2 trefy + 2 za 130 a získali za to 46%. Dražbu jsme zvládli, ale bohužel ne již obranu.

 

Po prvních dvou rozdáních máme tedy 31%, což vidíme již v průběhu druhé sestavy. Finále se hraje tak, že hrají vždy všichni ta samá dvě rozdání a výsledky jsou hned zveřejňovány včetně pořadí v kole a pořadí celkového. Po dobrém dopoledním výkonu jsme byli na celkovém 17. místě (na začátku dne jsme začínali až ze čtvrté desítky).

Zatím tedy nic moc.

 

Rozdání číslo 3

V další sestavě nastupujeme na jeden z nejlepších párů světa Bocchi – Madala. Psát jejich výčet titulů a úspěchů by bylo na další článek.

stolek


W (V)        N                E (M)         S

                                                      pas

pas                              1trefy             pas

1srdce              pas            2 BT          pas

2srdce              pas            4srdce            pas

pas             pas

 

1trefy       11–17, 4+ trefy nebo 18+

1srdce        8+, 4+ list

1 BT –   18+ cokoli, GF

2srdce        8-10, 5+ piků

 

Zde nastal problém s vysvětlením hlášky. Michal řekl trochu neopatrně, že 2 piky jsou slabé a měl tím na mysli, že to neslibuje žádnou rezervu proti původním 8+.

 

Bocchi vynesl eso pikové a pokračoval malým trefem, který beru dámou a nárokuji dvanáct zdvihů. Bocchi volá vedoucího, že byla špatně vysvětlena hláška. Váha jeho autority je tak veliká, že přivolaná rozhodčí se nám tvrdí, že jsme měli klepat 1 pik a že asi dojde k úpravě výsledku.

 

Řešilo se to ještě následující dvě kola a nakonec nám řekli, že výsledek platí, ale že se Bocchi odvolal. Po skončení kola nám sdělili, že odvolání vzal zpět (asi mu naznačili, že je to blbost).

 

Za tuto partii jsme si připsali 84%.

 

Rozdání číslo 4

V tomto rozdání jsem provedl akci, která nám přinesla další dobrý výsledek proti silnému páru.

stolek

 

W (V)        N                E (M)         S

                                                    pas

pas           1 BT          pas             pas

kontra       2trefy             pas             3trefy

pas           pas            pas

 

Když ke mně došel zapasovaný 1 BT, vidím, že to v tomto rozdání vypadá bledě. Hrají závazek, kde Bocchi určitě rozvine svoji techniku a udělá pravděpodobně o zdvih více než ostatní. Pokud zapasuji, tak můžeme očekávat průměrný výsledek tak kolem 30%. Proto dělám „akci“ a dávám kontra – znamená maximální list a partner ho může propasovat nebo se budeme zachraňovat na druhém stupni. A kontra zabralo – Bocchi draží 2 trefy a to je cílem. Dostali jsme je do závazku, za který si připsali 130, když v BT závazku po obvyklém pikovém výnosu udělá asi 180 (150 tutově).

 

Obrana byla bez chyby – srdcový výnos beru králem, stahuju eso kárové a hraji další káro. Ještě dostáváme eso pikové.

 

Bereme 68% a soupeři jsou dost rozzlobeni. Madala se snaží partnerovi vysvětlit, že asi těžko něco uhrajeme na druhém stupni, ale to nás již nezajímá a jdeme dál.

 

stolek

 

Rozdání číslo 5

Nastoupili jsme na dvojici LUNGU – MICESCU. Byla to dvojice dost unavená a otrávená – skončili poslední, takže již ztráceli motivaci. Ale jde o to na ně udělat dostatečně dobrý výsledek.

 

stolek


W (V)        N                E (M)         S

               1piky              pas          2piky

kontra       2 BT          kontra       3piky

pas          pas            pas

 

Kontra na 2 srdce bylo trochu divočejší, když pak ale Michal okontroval 2 BT, soupeři se zalekli a za -170 jsme napsali 96%.

 

Rozdání číslo 6

stolek

 

A druhý dáreček jsme od nich dostali v následujícím rozdání. Sehrával jsem 3 BT z W po pikovém výnosu, který vzal Jih králem a vrátil pik. Po notném přemýšlení ho Sever pustil. Stáhnul jsem čtyři kola kár a to způsobilo oběma problémy – Sever zahodil srdce a tref a Jih zahodil tref, protože si schovával pik. Potom to již byla otázka techniky – eso srdcové (padá desítka), srdce do devítky (Sever odhazuje pik), srdcový král a tady bylo Severu líto zbavit se dalšího piku, tak zahodil tref a již jsem měl stůl vysoký. 3 BT + 3 byly za 94% pro nás.


stolek

 

Rozdání číslo 7

stolek

 

Izraelský pár BAREKET-LENGY. Samozřejmě lepší než kdokoli z našich, když se dostali do finále. Bránili jsme 2 piky po dražbě soupeřů:

1 srdce – 1 pik – 1 BT – 2 piky.

 

Výnos károvou osmičkou (neseme druhou shora) pokrytý králem jsem vzal esem a po úvaze jsem zahrál srdcového krále (usoudil jsem, že eso bude mít spíš Michal a pokud ho má hlavní hráč, tak s tím králem stejně moc parády nenadělám, navíc to dává šance obraně), na kterého mi Michal hodil srdcovou devítku. Pokračoval jsem kárem a hlavní hráč „viděl“ jak to všechno je a zahrál ve třetím zdvihu dámu srdcovou a odhodil si tref. Víc už jsme nepotřebovali a shrábli si svoje čtyři zdvihy a zapsali 99,92%. Takhle se dělají topy v obraně.

 

Rozdání číslo 8

stolek

 

Na nás hráli 3 trefy a v praxi asi nejde nalézt obrana, jak je porazit. Uhráli je a za 110 máme pouhých 32%.

 

Rozdání číslo 9

stolek

 

Další pár byl GIROLLET-FLEURY z Francie (před dvěma roky také byli ve finále párů a skončili 20.).

 

W (V)        N                E (M)         S

                pas            pas             1 BT

pas            pas            2trefy            pas

2piky            2 BT          pas             pas

pas

 

Tentokrát zabojoval Michal a nenechal hrát 1 BT. Hláškou 2 trefy slibuje 4–4 na drahých. V belu je to dost odvážná akce.

 

Chystal jsem se po dražbě levné od Severu dražit ještě 3 srdce, ale když pasoval, tak jsem se rozhodl také pro pas.

 

Vynesl jsem dámu srdcovou a po stažení srdcí káro ke králi partnera. Zbytek už hlavní hráč uměl a zapsali jsme si 100 a dostali za to 80%.

 

Rozdání číslo 10

stolek

 

Tak tady se míhala okolo stolu jedenáctistovka, ale naštěstí vše dobře dopadlo.


W (V)     N             E (M)     S

                             1 BT        kontra

2trefy        pas            pas        pas

 

Vypadalo to, že nás chytili na slabém BT. Dražím 2 trefy, což znamená buď 5 trefů nebo 4–4 v ostatních (přesně je potom nadražím pomocí hlášek rekontra, 2 kára a 2 srdce). Kontra nepřišlo, takže jsem nemusel pokračovat (asi bychom skončili ve 2 srdcích kontra -4) a padal jsem bez kontra. V sehrávce jsem bojoval o třetí zdvih – nejdříve mě soupeři vytrumfovali a zahráli pik – vzal jsem druhé kolo piků a vrátil pik. Potom mi obehráli srdce a zase jsem vzal druhé kolo a vrátil srdce. A to jim nezbylo nic jiného, než mi rozehrát kára a tím jsem získal jeden zdvih v kárech. Výsledek -5 za 500 znamenal 54% pro nás.

 

Rozdání číslo 11

stolek

 

W (V)        N                E (M)         S

                                                      pas

3kara             4piky              kontra       pas

pas             pas


Po výnosu srdcovým esem a pokračování v srdcích vzal HH na stole, zahrál káro, na které jsem se dobral a podehrál piky. Na 5 stažených srdcí Michal odhodil káro, 2 piky a dva trefy a museli jsme ještě udělat 2 zdvihy za 82%.

 

Rozdání číslo 12

stolek

 

Jedna z mála víceméně nezajímavých partií, soupeři mají do 2 piků 5 zdvihů shora a bez indikací je trumfová pozice neuhodnutelná, takže jeden pád za 42%.

 

Rozdání číslo 13

stolek


Velmi silný pár MULTON – ZIMMERMANN (ten vyhrál např. World Transnational Open 2007).

 

W               N (M)        E                S (V)

                 pas            1kara              3srdce

kontra       pas            4piky              pas

pas           pas

 

Zde jsme byli dostatečně opatrní a neřekli 4 piky, které by byly za 800 nebo bychom mohli soupeře pošoupnout do slemu, který tam mají. Za -680 máme 56%.

 

Rozdání číslo 14

stolek

 

Zde jsem si myslel, že za výsledek 3 BT + 1 budeme mít nad 50%, ale bylo to jen 48%. Sehrával jsem je po pikovém výnosu k esu a pik zpátky, zahrál jsem trefového kluka, pokrytý figurou a esem. Dále káro, kam mi soupeř dal kluka a beru a hraju další tref. Zamyšlení soupeře a pouští, beru desítkou a přecházím srdcem, abych mohl zahrát káro k esu – padá desítka, beru esem a vracím káro. Tím dělám deset zdvihů a jsem spokojen.


Rozdání číslo 15

stolek

 

Další soupeři z Francie, pár Bessis-Bessis (mimochodem před dvěma roky vyhráli ME týmů).

 

Tak to je zase jedno z těch bojovných rozdání. Vše se rozhodlo při dražbě:

 

W (V)        N                E (M)         S

                                                     pas

2kara          pas            2piky              pas

pas         2srdce            pas             pas

kontra     pas            pas               pas

 

Zahájil jsem 2 kára Multi a pasoval 2 srdce partnera. Soupeři ve druhé hře a my v první, tak jsem po dvou pikách ještě bojoval o čásťák, což Michal pěkně zapasoval. Porazili jsme to jednou a získali +200 ohodnocených 96%.


Rozdání číslo 16

stolek

 

W (V)        N                E (M)         S

1kara              pas            pas             kontra

2trefy              2piky              pas             2srdce

pas             pas            pas

 

1 káro slibuje kárový 4 list nebo 15–17 pravidelných, pas Michala implikuje károvou délku. Vynesl jsem tedy dámu károvou (partner namarkoval pozitivně) a vzal jsem první kolo piků. Vrácené káro vzal partner, odehrál dvě kára a zahrál čtvrté káro, na které si soupeř odhodil tref. To jsem snapl a musím mu přijít, zkusil jsem eso trefové – splnil 140 za 76% pro nás (po srdcovém výnosu nemá problém udělat 170).

 

Rozdání číslo 17

Další známý francouzský pár BOMPIS – QUANTIN (ten již jedno ME párů vyhrál).

stolek

 

Zde jsme bránili 1 BT ze severu a nedopadlo to nijak zvláštně, splnil +1 a my jsme za to měli 48%.

 

Rozdání číslo 18

Na dalším rozdání na nás splnili chybou obrany 3 BT +2 a to bylo pro nás pouhých 18%. Škoda, jeden zdvih v této partii navíc by nám stačil na medaili.

 

stolek


Rozdání číslo 19

V tomto kole jsme potkávali hlavně francouzské a rumunské závodníky. Poláky jsme si odbyli v prvním kole, Holanďany ve druhém a třetím. A tak další francouzský pár PALAI – GUILLAUMIN. Rozhodně nepatří mezi neznámé slabé hráče, reprezentanti Francie, několikrát ve finále párů na ME i MS.

 

stolek

 

W               N (M)        E                S (V)

                                                      1trefy

1srdce              kontra       pas             4piky

pas             pas            pas

 

Kontra partnera slibovalo čtyřlist srdcový a aspoň 5 bodů.

 

Výnos károvým klukem jsem vzal esem a zahrál vysoký trumf. Vypadla desítka. Přešel jsem na stůl a zahrál osmičku srdcovou, kterou jsem pustil a vzala ji dáma. Desítka kárová mi pomohla k uhrání jedenácti zdvihů v této partii a to bylo 66% pro nás.


Rozdání číslo 20

stolek

 

W               N (M)        E                S (V)

pas             1kara            pas             1srdce

pas             2trefy            pas             2piky

pas             2 BT          pas             4trefy

pas             4kara            pas             4 BT

pas             5srdce            pas             5 BT

pas             6trefy            pas             6 BT

pas             pas            pas

 

Věděl jsem o partnerovi, že má 5 kár, 4 trefy, alespoň malou rezervu, zádrž srdcovou, krále kárového (cue-bid), máme všechna esa, krále a dámu trefovou a tak jsem napočítal do BT 12 zdvihů po 4 v levných (v kárech dáme jeden zdvih) a po dvou ve drahých. Ještě jsem dal velkoslemový pokus 5 BT, kdy má partner možnost najít další rezervu a jít do 7 (třeba, kdyby měl navíc kluka kárového a kluka trefového, tak by dražil výš). Ještě jsem se mohl pokusit hláškou 6 kár zjistit, zda má károvou dámu a potom jít do 7 trefů, ale i tak nebyl závazek 6 BT špatný. V párových turnajích je potřeba hrát 6 BT pokud to jen trochu jde. Získali jsme za výsledek 6 BT = 70%.


Rozdání číslo 21

Další rumunský pár FEBER-CERNAT.

 

stolek

 

W (V)        N                E (M)         S

                   pas            pas             1kara

1srdce              pas            2srdce              pas

4srdce              pas            pas             pas

 

Rozhodl jsem se po zahájení 1 káro zasáhnout 1 pik, což slibuje pětilist a 12–17 bodů (jako primérka) a to z toho důvodu, abych ztížil soupeřům dražbu a abych dostal hned příznivý kárový výnos. Manévr se mi podařil a partner zvýšil na 2 piky – vydražil jsem celou hru a doufal v nejlepší.

 

Dostal jsem skutečně kárový výnos, ale zas tak velkou radost mi to neudělalo. Vzal jsem výnos esem a zahrál kluka trefového – Sever bez zájmu a váhání dal malou, beru králem a hraji pik, který bere Jih esem a dává partnerovi snap kárový, srdcové vrácení beru esem na stole a hraju další pik, který bere Jih králem a hraje další pik. Zkusil jsem eso trefové a ejhle vypadla dáma a měli jsme 4 piky = za 84% pro nás.


stolek

 

Rozdání číslo 22

stolek

 

Zde jsme něco odevzdali zase my soupeřům:

 

W (V)        N                E (M)         S

                                    pas          1piky

1 BT          3piky              kontra       pas

pas           pas

 

Přesnou obranou jsme udrželi závazek na = (včas jsme rozehráli piky, aby je nemohli shodit na trefy) a dostali za to 16% (zjevně jsme nebyli sami).

 

Nemyslím, že bychom v tomto rozdání něco výrazně zkazili, naše akce obvykle povedou k dobrému výsledku. Ani jsme se na sebe vzájemně nezlobili.

 

Rozdání číslo 23

stolek

 

Další pár byl skotsko-velšský KANE-SHIELDS. Dražba

 

W               N (M)        E                S (V)

pas             pas           1trefy            kontra

2kara              pas           2srdce            pas

3piky              pas           3 BT          pas

pas             pas

 

Soupeř zahájil silným trefem a moje kontra znamená aspoň třílist kárový, srdcový a pikový. Potom soupeři došli bez problémů do 3 BT (3 srdce slibovaly držení).

 

Partner vynesl trojku srdcovou – čtvrtou shora a tím mě velmi potěšil. Beru esem a vracím srdce, hlavní hráč hraje káro do esa a káro zpět, oba přidáváme malé káro a zde neuhodnul situaci poprvé – položil dámu. Michal bere králem a vrací srdce. Teď už to vypadá s hlavním hráčem bledě, na srdce odhazuje ze stolu tref (předtím také odhodil tref) a hraje káro, které beru a stahuji srdce do koncovky, kdy má hlavní hráč na stole dubl eso trefové a piky a doufá, že zahraji tref od krále, aby se dostal na vysoká kára do ruky nebo pik od dámy, kterou přece mám. Zahrál jsem pik a výsledek -2 za 200 pro nás znamenal 92%.

 

Rozdání číslo 24

stolek

 

W               N (M)        E                S (V)

                                      pas             pas

1kara              3trefy             3srdce             4trefy

4srdce              pas            pas             pas

 

Po bloku trefovém jsem nabídl partnerovi, že bychom možná mohli bránit, ale oba jsme správně ohodnotili, že to nebude dobrý nápad. Výsledek +1 za 56% pro nás není nic příliš zajímavého.

 

Rozdání číslo 25

Poslední dvě partie byly opět proti polskému páru, konkrétně Suwik – Radziak.

 

stolek

 

W               N (M)        E                S (V)

                   1trefy           pas             1srdce

pas             1 BT          pas             2trefy

pas             2 BT          pas             4 BT

pas             pas            pas

 

Michal ohodnotil svůj list na 18+ a zahájil trefem, po mém piku (8+ PC) draží 1 BT jako GF. Hláška 2 trefy znamená 11+ bodů, takže se již pohybujeme ve slemové zóně. 2 BT znamená 18–20, pravidelných, bez fitu pikového a 4 BT je invit, který tedy již Michal nepřijal.

 

Trefový výnos sebrala devítka na stole, pik do devítky podržel, a když soupeř vzal druhé kolo piků, 12 zdvihů bylo pohodlně na světě a výsledek blízký topu.


Rozdání číslo 26

stolek

 

Po rychlé dražbě 2 srdce – 4 srdce jsme si stáhli svoje 3 zdvihy, žádné drama se nakonec naštěstí nekonalo.

 

Sehráli jsme tedy 26 rozdání, neměli jsme žádné nedorozumění v dražbě. Přestože jsme udělali několik chyb, z nichž některé vedle ke špatným výsledkům (zejména se jedná o první dvě partie), celkově jsme hráli velmi dobře a kladli soupeřům nestále pastičky. Poučení pro párové turnaje je zejména v tom nebát se slavných jmen a neustále hledat možnosti, jak soupeřům ztížit život.

 

stolek

|

Komentáře k tomuto článku