Český mládežnický bridž

Rád bych upozornil na úspěchy českého mládežnického bridže v posledních několika letech. Je jich už totiž víc než dost. Tak tedy mezi ty nejvýznamnější patří vítězství Michala Kopeckého a Milana Macury společně s japonským párem na mistrovství světa letos v Istanbulu a vítězství na témže mistrovství v turnaji s IMPovým hodnocením dvojice Magdaléna Tichá a František Králík.

 

stolek
Stupně vítězů v Istanbulu

 

Poprvé v historii mládežnického bridže na nějakém mistrovství zacinkaly medaile už loni ve Wroclawi, kdy bronz z kategorie Girls přivezly Pavla Hoderová a Jana Janková. Vůbec čtveřice Hoderová, Janková, Kopecký, Macura výrazně proslavila český mládežnický bridž na mezinárodní scéně. Michal Kopecký společně s Vítem Volhejnem dosáhl na otevřeném ME párů nevídaného úspěchu, když obsadili neuvěřitelné páté místo. Michal Kopecký s Milanem Macurou byli loni šestí na ME juniorských párů ve Wroclawi, úspěšně nás reprezentovali s Janou Jankovou, Pavlou Hoderovou, Kamilem Žylkou a Lukášem Teichmannem na Olympiádě duševních sportů v loni v Pekingu.

 

Dále úspěšné bylo letos i družstvo Girls na ME v Poianě, když obsadilo 7. místo, loni ve Wroclawi na ME mládežnických párů skončily na 6. místě Soňa Hájková a Magdaléna Tichá v kategorii Girls a Lukáš Teichmann s Kamilem Žylkou na 9. místě v kategorii Schools. Mám za to, že to jsou velmi výrazné a v mnohých případech dokonce nepřehlédnutelné úspěchy českého bridže a že je to něco, na co celý český bridž léta čekal.

 

Něco takového se nestane ze dne na den. Je za tím mnoho hodin, dnů, měsíců a let práce s mládeží. Tuto práci vykonávali bridžoví nadšenci povětšinou za nezměrného nadšení a tak trochu navzdory. Vznikla dvě výrazná centra, kde se s mládeží dlouhodobě systematicky pracuje, v Havířově a Uherském Hradišti a také dvě vysokoškolské iniciativy - Chaos Přemka Posledníka a dále klub při VŠE za patronátu Michala Kopeckého, Milana Macury a Petra Hebáka.

 

Posledních několik let jsou pořádány ročně dvě týdenní soustředění pro mládež, která mají velice výrazný vliv na kvalitativní i kvantitativní posun v této hře a za ně patří ohromný dík Michalu Králíkovi, který je jejich organizátorem a dobrou duší, stejně jako je duší bridžového dění v Uherském Hradišti. Z jeho iniciativy vznikl největší a nejvýznamnější mládežnický turnaj organizovaný v ČR a to je mezinárodní mistrovství juniorských a dorosteneckých týmů ČR, na nějž přijíždějí i družstva z Polska, Maďarska, Slovenska, Rakouska nebo třeba Švédska. Dalšími organizátory a učiteli v různých koutech republiky jsou Zdeněk Frabša, Vladimír Machát, Vladimír Beran. Je také jejich zásluha, že vzrostla obliba tohoto sportu a že dosahuje již zmíněných úspěchů.

A teď proč vůbec tohle píši. Bylo by pěkné, kdyby se Ústředí ČBS chlubilo těmito skvělými úspěchy a snažilo se povzbudit v tomto snažení ony nadšence, vyjadřovalo jim podporu a mělo ochotu hledat možnosti, jak těmto snahám pomoci. Vím, že nešťastné zadlužení v roce 2004 nás na několik let uvrhlo do velkých finančních potíží a že příčinou bylo ekonomické nezvládnutí pořádání právě juniorského ME. Byla to finančně dost tvrdá rána, ale asi by nebylo správné zanevřít na mládežnický bridž na věky věkův.

 

Vyzývám k tomu, aby se nějakým jasným a průhledným způsobem dalo najevo, že mládežnický bridž je pro ČBS stále důležitý, protože jinak tato poměrně idylická situace nebude trvat věčně. Nejvýraznějšími pomocníky a mecenáši českého mládežnického bridže byli překvapivě lidé z Holandska. Trojice holandských trenérů (Ine, John Gielkens a Richie) udělala v posledních letech pro mladé bridžisty u nás mnohem více než kdokoliv jiný. Pomáhali výrazně finančně, pořádali soustředění reprezentace ve svém domě, který se stal základnou i třeba na významném turnaji mládeže White House v holandském Amsterodamu, obětovali svůj čas i osobní finanční prostředky, aby koučovali a doprovázeli naše bridžisty v Pekingu, Poianě nebo Ankaře a podobně.

 

Mám za to, že ani český bridžový svaz by neměl zaostávat. Měl by podle mého názoru vzniknout nějaký plán, jak finančně a organizačně mladému českému bridži pomáhat, aby mohl pokračovat v nastoupené úspěšné cestě dřív, než tato idylická doba skončí. Já se mohu zaručit za to, že nám vyrůstají nové talenty, které jsou schopny pokračovat v dosažených úspěších, když se jim budeme dostatečně věnovat. Vyzývám tedy k tomu, aby byl stvořen nějaký návrh či koncepce, jak účinně pomáhat rozvoji mládežnického bridže, jak ho finančně a organizačně podporovat. Jsem si jist, že by to byl velmi žádoucí počin a že by se na něm rádi všichni zmínění podíleli.

 

Hlavním problémem jsou samozřejmě, jak jinak, peníze. Poté, co se od nás odvrátili všichni sponzoři, prožíváme krušnější časy. Myslím, že by se Ústředí mělo alespoň pokusit vyvinout úsilí o získání nového sponzora či lépe sponzorů českého bridže. Bez toho to asi nepůjde. Z příspěvků činících 250 Kč asi stěží budeme moci něco financovat. Samozřejmě pokud by měl takovou možnost někdo mimo Ústředí, bylo by to stejně cenné.

|

Komentáře k tomuto článku