Rozdání z ligy

V utkání 6. kola 2. ligy přišlo toto bojovné rozdání.

 

Rozdání č. 9, EW ve druhé, rozdává N (utkání LGM Nové Město/M. – ESO Brno).

 

 

srdceKQJ1094
piky102
kara1043
trefy32

 

srdce832
pikyAQ84
karaA652
trefyAK

stolek

srdce765
pikyKJ765
karaJ7
trefy986

 

srdceA
piky93
karaKQ98
trefyQJ10754

 

 

Západ

Sever

Východ

Jih

Haman

Baláš

Pivnička

Dítětová

 

2kara

pas

2piky

pas

2srdce

pas

pas

kontra

pas

3piky

pas

4piky

pas

pas

pas

 

Po výnosu pikovým esem mám smíšené pocity. Vidím čtyři ztrátové zdvihy a říkám si, proč partner raději nezapasoval 3piky, a hned si odpovídám, že patrně proto, že hrajeme týmy. Další výnos byl kárový král. Došlo mi, že pikové eso byl singl a kárový mariáš je patrně celý na Jihu.

 

Vzít hned káro? Pokud má Jih v kárech KQxxxx, je nutné vzít. Pokud nese z Kxx(x)(x), je nutné propustit. Vzal jsem zdvih. Jaká je šance na splnění? Mám pět srdcových zdvihů, tři topy a trefový snap – to je devět. Když se mi podaří Sever udržet mimo hru a vpustit Jih na káro, může mi dát snap a odhoz. Co k tomu potřebuji?

a) trumfy 2–2,

b) alespoň čtyřlist kárový u Jihu,

c) dát pozor na pořadí zdvihů – na přechody.

 

Uvědomuji si, co mi vštěpoval přítel Jirka Kopřiva, totiž že k úspěšné sehrávce často vede jen uzounká cestička. Zahrál jsem 2x trumf, aby snad Sever neškodil při krátkosti v trefech, a zaradoval se, že první podmínka je splněná. Bohužel, jak se záhy ukázalo, závazek je již prohraný.

 

Pokračoval jsem kárem a Jih vrátil káro. Snapl jsem, odehrál dva trefy, ale zůstal jsem na špatné straně – na stole. Nemohu snapnout tref, abych vpustil Jih čtvrtým kárem.

 

Pokud bych po vytrumfování zahrál oba trefy a pak káro, Jih vezme a vrátí tref.
Snapnu jej, káro snapnu do ruky a opět jsem na špatné straně, tentokrát v ruce. Má to vůbec řešení? Má, musím se vrátit ještě o zdvih zpět, mohu trumfnout maximálně jednou. Pak odehraji dva trefy a pustím káro. Ať vrátí Jih cokoliv, stihnu snapnout tref i káro a na závěr se ocitnout na stole.

|