Příběh z Bavlnky

Na úterní večery se vždycky těším. V klubu máme Hraní v bavlnce, kam dávno už nechodí hrát jen absolventi mých bridžových kurzů, ale i spousta dalších hráčů, kteří si chtějí příjemně zahrát nezávislý párový turnaj.

 

Jedno úterý si přišla do Bavlnky zahrát dvojice expertů. Měli domluvenou dohrávku ligy, ale nepřišli jim soupeři a tak po nevalných výsledcích na Velkých cenách a jiných celostátních soutěžích se rozhodli, že když už jsou tady, tak si v Bavlnce alespoň zlepší sebevědomí. Ale ani tady turnaj nevyhráli a uvidíte sami, že není divu. Jedno kolo jsem sledovala jejich dvě partie a úžasně jsem se u toho bavila.

 

První partie:

 

Dealer Východ, všichni v druhé hře

srdceJ9
piky106
karaKQJ832
trefyQ52

 

srdceA62
pikyJ8732
kara96
trefyJ106

stolek

srdceQ84
pikyKQ5
kara1054
trefyA974

 

srdceK10753
pikyA94
karaA7
trefyK83

 

 

Jih

Západ

Sever

Východ

pas

1srdce

pas

2kara

pas

2NT

pas

3kara

pas

3NT

pas

pas

pas

 

Hráčky z Bavlnky vylicitovaly po jednoduché licitaci poněkud ostřejší závazek, ale to se někdy stává, nejen v Bavlnce. Expert na Západě vynesl srdcovou dvojku. Ze stolu přišla šestka, expert na Východě přidal dámu a hlavní hráčka sebrala štych esem.

 

Po prvním zdvihu prohlížela nešťastně své karty. Protože eso je vždy jistý štych, odehrála po delším přemýšlení eso kárové. V ruce měla ještě dvě velké figury, na které by mohla eventuelně taky udělat štychy, zkusila proto zahrát z ruky pikového krále. K jejímu překvapení pikový král držel, proto zkusila druhého krále trefového a na něj udělala další štych. Teď již vysoké figury v ruce došly a bylo na čase poohlédnout se po dalších možnostech štychů na stole, kde měla vysoké kárové figury. Odehrála všechna kára ze stolu a splnila závazek.

 

Ptáte se, co se stalo, jestli experti usnuli nebo zapomněli brát štychy? Podívejme se na partii z pohledu našich expertů.

 

Hlavní hráčka hned bere srdcové eso a odehrává kárové eso. Naši experti jsou zvyklí markovat počty v jednotlivých barvách, ale do dlouhé barvy hlavního hráče, není-li počet důležitý, markují lavinthala hned při prvním přidání. Expert na Západě vidí situaci celkem jasně – hlavní hráčka měla v ruce singl kárové eso, v pikách má nejspíš krále s dámou a snaží se získat přechod na stůl na pikového kluka, aby se dostala na svá dlouhá kára. V dalším zdvihu může situaci ještě zachránit expert na Východě, sebrat trefového krále esem a stáhnout vysoká srdce. Ale ten také vidí partii jak namalovanou. Pokud by vzal trefového krále esem, umožní hlavní hráčce přejít na trefovou dámu na stůl a stáhnout svá velká kára, takže pouští.

Závazek je splněn a experti mají nulu.

 

Druhá partie také stála za to:

 

Dealer Jih, EW v druhé

hře

srdceAQ10987
pikyJ7
karaQ104
trefy73

 

srdceJ654
piky6

karaAKJ963
trefy82

stolek

srdceK2
pikyAKQ10984

kara52
trefyAK

 

srdce3
piky532
kara87
trefyQJ109654

 

  

Jih

Západ

Sever

Východ

3trefy

3kara

3srdce

6piky

pas

pas

pas

 

 

Experti vylicitovali ostrý slem, který se dá okamžitě porazit pikovým výnosem a vrácením piky do snapu.

 

Hráčka na Jihu samozřejmě piku vynesla, hráčka na Severu ji vzala esem. Expert na Východě bez mrknutí oka přidal do esa pikového krále a nechal si dvojku. Nyní se dá velice těžko přijít na to, že vynášející má singla a ne dubla. Kdo by dobrovolně zahodil krále do esa, když má ještě dvojku? Pokud teď vrátí hráčka na Severu cokoliv jiného než piku, expert jí už nedá šanci a vyskvízuje ji mezi pikami a káry a svůj slem splní.

 

Rychle jsem nenápadně koukla na obránkyni na Severu, co to s ní udělá. Ale ona v tom momentě zrovna očima hledala Jitku - barmanku, aby si objednala chlebíky s dnešní pomazánkou a pohled jí jen lehce sklouzl po štychu, než ho otočila jako svůj. Že hlavní hráč přidal krále, si nejspíš vůbec nevšimla, vrátila piku a závazek byl poražen. Za tuto partii experti měli také nulu, tentokrát ne čistou, ale dělenou ještě s jednou dvojicí, která spadla ze čtyř srdcí.

 

Na třetí partii měli experti celkem slušný výsledek. Všichni u stolu partii propasovali, stejně jako většina sálu, takže experti na ní měli hezkých 48 %.

|