Dražební test 76 / 3

EW v druhé, rozdával Jih, páry.

 

Západ

Sever

Východ

Jih

 

 

 

1piky

pas

2piky

pas

?

 

Jih:   srdceK8   pikyAKQ10742   karaA6   trefyQ8

 

 

 

 

----------------------------------------------

 

 

 

 

David Vozábal:

4piky. Nejsem žádný párákový specialista, takže mazané hlášky jako 3 NT s těmito listy mi nejsou příliš vlastní. Tady si dokonce myslím, že s většinou listů ani nebude dobře hrát 3 NT, snad jedině kdyby partner držel trefy jen klukem a měl A pikové, popřípadě Q pikovou, K trefového a K karového - to bych pak udělal stejně zdvihů ve 3 NT jako ve 4piky, ale takovýhle bridž mi přijde trochu jako střelba do tmy.

Jan Martynek mladší:

3 BT. Návrh konečného závazku (nikoliv verdikt). Ta hláška mi přišla natolik podvědomě automatická (byť samozřejmě 4piky mohou být lepší závazek), že bych ji použil i v týmově hodnoceném turnaji.

Michal Kopecký:

4srdce. 3 NT jsou alternativa, ale dost šílená a použil bych ji jen v krajní nouzi. Pokud má partner nějaké hodnoty v černých barvách, do 4piky zdvih vypracuji a do 3 NT to nestihnu, pokud tedy soupeři nevynesou špatně.

Aleš Medlín:

4piky. Cesta do slemu je poměrně dlouhá a vyžaduje od partnera hodně speciální karty a dohody (dotaz na singla by mohl pomoci). 3 NT může být dobrý závazek, ale také hodně špatný. Směřuji tedy do 4piky. Otázka je, jestli bych cestou nemohl soupeřům vnuknout nějaký vhodný výnos. Moje karty ale neříkají, jaký výnos je vlastně pro nás dobrý. Nechám tedy soupeře vynést aktivně (což předpokládám po dražbě 1piky-2piky-4piky) a třeba mi to pomůže.

Robert Lukotka:

2 NT. Verím že 2 NT bude forsujuce. To mi nateraz stačí. Partner ak ma v úmysle prijať invit by mal myslieť na to že môžem mat ruku s ktorou sa pokúšam o slem a zadražit niečo popisného. dobrou správou by bolo napríklad 3trefy, dražba by mohla pokračovať 3srdce-4trefy-4kara a znova nechám rozhodnutie na partnera.

Čtenáři:

Čeští experti volili spíše 4piky, ale možností BT se velice zabývali. Čeští čtenáři měli na 4piky prakticky jednoznačný názor a vybírali je v 82%.

 

Naopak australští experti volili 3 BT v 56% a 4piky v 28%. Australští čtenáři také nejčastěji volili 4piky v 36% a 3  BT jen v 19%. 3kara u nich získala ještě 12% a 3trefy 9%. Celkem se sešlo jako odpovědi 10 různých hlášek.

 

Problém má dvě úrovně a to jaký druh závazku a jakou výši. A ne všichni hráči se stihli zabývat řešením obou.

 

Ve skutečném rozdání měl partner

 

         srdceA52   piky853   kara953   trefyKJ104

 

Když soupeři vynesou káro, je zde 11 zdvihů do srdcí, ale jen 10 do BT. Když nevynesou káro, splníme vždy 12 zdvihů.

Komentáře k tomuto článku