Světové bridžové hry

 stolek

 

V srpnu letošního roku proběhly v Lille Světové hry. Měly být nástupcem bridžových Olympiád a spojit bridž do silného proudu s dalšími myšlenkovými sporty, ale zdá se, že stejně jako dřívější pokusy spojení se zimními Olympijskými hrami nebo s pokerem není ani zde mnoho jednotících faktorů.

 

V každém případě zájem o bridž byl veliký a je veliká škoda, že na rozdíl například od Slovenska neuměla Česká republika vyslat na tuto událost národní tým.

 

Zápasy se odehrávaly ve čtyřech skupinách po 15 družstvech a z každé postupovala první čtyři do KO. Postoupili více méně favorité, jen jsem očekával postup Brazílie i Argentiny a věřil jsem také Číně, ale skupiny byly velice těžké. Naopak poměrně překvapivý byl postup Irska, které pak ještě osmifinále vyřadilo Němce a ve čtvrtfinále Rusy. Ostatně čtvrtfinále bylo neuvěřitelně dramatické a Poláci vyřadili Itálii o jediný IMP 172:171. Také Švédi ukázali již zde formu a poradili si také těsně s USA 182:178. V posledním zápase gigantů vyřadilo Monako Holanďany.

 

Semifinále tak bylo vyloženě evropskou záležitostí, a když v něm Švédové porazili Monako, poradili si nakonec ve finále i s Polskem.

 

stolek

Mistři světa - Švédi

 

Krister Ahlesved, Peter Bertheau, Per-Ola Cullin, Fredrik Nystrom, Jonas Petersson, Johan Upmark, Mats Axdorph npc. a Jan Lagerman coach.

 

V ženách zvítězily Angličanky.

stolek

 

V seniorech získalo zlato Maďarsko

stolek

 


Slovensko skončilo ve skupině C jedenácté. Výsledek byl jistě poznamenaný tím, že hned v prvním zápase dostali Slováci jednoho z favoritů Itálii a ten nezaváhal. V druhém kole pak následoval další z favoritů skupiny Jižní Afrika.

Dvě vysoké prohry na začátek nejsou nic povzbudivého, ale družstvo pak již podávalo v celku (na MS) průměrné výkony. Čtyři vyšší výhry byly s předpokládanými slabšími družstvy: Singapore, Trinidad a Tobago, Bermuda, Thajsko. Družstvo podle mého názoru potřebuje ještě třetí dvojici. Hrát takové soutěže ve čtyřech musí přinést horší výsledky, než na které by družstvo mělo v plné sestavě.

 

stolek

 

Od poloviny soutěží, tak aby mohli nastoupit i účastníci MS, proběhlo mistrovství mixových týmů. Zde byly povoleny mezinárodní seskupení a tak se zúčastnil i Česko Slovenský tým: Hoderová-Šlemr, Kemeňová - Tomčány.

 

V konkurenci 83 družstev začali velice dobře a po třech vítězstvích se silnými týmy se vyšplhali na skvělé průběžné 13. místo. Pak ale přišla prohra se siným Čínsko-Tchajwansko-Japonským týmem Yeh Bros a pád na zhruba 30. pozici, kolem které se tým téměř až do konce turnaje pohyboval. V posledních dvou zápasech však přišly opět dvě vysoké prohry a nakonec z toho bylo jen 54. místo na světě.

 

Zvítězil mezinárodní tým Milner.

 

stolek

 

Reese Milner, Petra Hamman, Hemant Lall (USA), Jacek Pszczola (Poland), Meike Wortel (Netherlands) and Gabriella Olivieri (Italy).

 

stolek

 

A ještě jeden titul se přiděloval v Lille. Získal jej počítačový program Jack 5, který ve finále na 64 rozdání porazil WBridge5 153:147. Jack byl horký favorit, protože zlato získal již v letech 2001, 2002, 2003, 2004, 2006, 2009 a 2010.

|

Komentáře k tomuto článku