Dražební test 77 / 1

EW v druhé, rozdával Západ, týmy.

 

Západ

Sever

Východ

Jih

pas

2 BT*)

pas

?

 

Jih:   srdceJ54   piky8752   karaJ108   trefyJ108

 

*) 2 BT slibuje 21-23 bodů

 

 

 

 

 

-------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

David Vozábal:

3 BT. Body na manš (skoro) máme a partií, ve kterých půjdou splnit s tímto mým listem přesně 2 NT a 3 NT nikoli, je velmi málo. Jestli ale nějaká manš půjde splnit, tak to častěji budou 3 NT než 4 v drahé.

 

Jan Martynek mladší:

3 BT. I kdybychom měli fit 4-4 srdcový, budou 3 BT s ohledem na mou rozlohu velmi pravděpodobně lepší. Pas by pak byl alternativou asi jen v párově hodnocené soutěži. Partner může mít snadno levný pětilist (nebo i šestilist) a devět zdvihů, třeba i s pomocí výnosu, uhraji.

 

Aleš Medlín:

3 BT. Asi to bude chtít trochu štěstí a příznivou (ne nutně maximální) kartu u partnera. Při rozhodování převážily nakonec ty pěkné dva sledy :). O Staymanovi ale vůbec neuvažuji.

 

Michal Kopecký:

3 BT. Řeknu manš a pak se uvidí, že by šly splnit přesně 2 BT, by byla smůla a padesátník za extra pády asi přežiju. Pěkné kombinace v levných, bez nich budu pasovat.

 

Martin Scháňka:

Pas je tady pro mě asi víceméně jednoznačná hláška. Nejsem takový tophunter, abych to musel cpát v levné v týmech do 3 NT, které se partnerovi příliš dobře hrát nebudou a 4 v drahé také příliš lákavě nevypadají.

 

Kamil Žylka:

Pas. Trošku složitější, kdybych znal osazenstvo na druhém stole a jejich dražební styl, asi by to bylo lehčí. Takhle zapasuju, ani proti 23 to tam nemusí být, a když ano, na druhém stole může být stejná barikáda jako já anebo mohou případně spadnout.

 

Čtenáři:

Tentokrát jsem zařadil do odpovědí i juniory, jejich odpovědi se mi líbily. Toto rozdání pochází z jedné z předcházejících Univerziád a bylo v něm nejlepší pasovat. Zajímavé a poučné je, že experti se s rozlohou 4333 o Staymana příliš nezajímali. A druhou zajímavostí je, že oba aktuální junioři pasovali, kdežto ostatní experti volili 3 BT. Čtenáři odpovídali zhruba ve stejném poměru 41% pro 3 BT a 27% pro pas. Jak píše Jakub Švejnar z Liberce: „Při 23 bodech partnera s mými třemi body tam může být celá hra." V 32% však ještě vybírali Staymana 3trefy, tedy hlášku, kterou experti v této situaci vyloučili.

Komentáře k tomuto článku