Bílé perličky

Bílá 2007

 

Bridžový týden Herold Ostrava v Beskydech
Bílá 21.-28.7.2006
 
Občasník, vycházející v průběhu bridžového týdne BK Herold na Bílé
 

Bílé perličky 1

Rekord

 Nepřekonatelný rekord vytvořil v 1. kole párového turnaje pár Pokorná-Jansa. Ani v jedné ze 13 sestav nedokončil hru v časovém limitu. Jejich výkon je třeba vyzdvihnout i proto, že podmínky byly velmi nepříznivé: časový limit byl o minutu delší, než je na turnajích běžné, a seděli celou dobu na jednom místě, takže nemohli ztrácet čas přesuny k jinému stolu.

Horolezecké kolo

 Na počest druhého našeho horolezce, kterému se podařilo zdolat druhou nejvyšší horu světa K2, byly vytvořeny karty pro 2. kolo párového turnaje. Kde jen to bylo možné, byl do karet zakomponován dubl K2, někdy byly i dva v jednom rozdání. 

Organizace

 Pokud se vám zdá, že ze strany hotelu, restaurace, pořadatelů nebo vedoucího turnajů není vše perfektně zorganizováno, zkuste ohodnotit také úroveň řešení organizačních úkolů hráči. Například úkol přihlásit se právě jednou do turnaje a pak se na něj dostavit má úspěšnost řešení jen těsně nad 90 %. Daleko horší je to s úkolem ponechávat v posledním kole na stole rozbalené zápisové lístky – tady se stále nedaří překonat úspěšnost 50 %.

Zápisy

 Při luštění zápisů si vedoucí často připadá jako Champollion nebo Hrozný, známí to luštitelé písem. Výjimečné nejsou ani případy bermudských trojúhelníků, kdy zápis ze záhadných důvodů na lístku vůbec není. Hodně práce hráčům ušetří, když výsledek nemusí počítat, ale stačí ho opsat od svých předchůdců – tím se daří případnou chybu šířit dál a tím i maskovat. „Opisování“ se nepovedlo také v jednom rozdání párového turnaje, kde ve druhé hře byli pouze EW. První zápis byl 3BT –6 bez uvedení sehrávajícího za 600 pro NS. Když o něco později splnili hráči na NS 4 piky, ze zápisu 3BT za 600 usoudili, že jsou jistě ve 2. hře a zapsali 620. Tohoto příkladu se pak drželi i všichni další, kdo zapisovali hru na NS. Na první pohled těžko odhalitelný problém se naštěstí podařilo opravit pomocí programu, kontrolujícího syntaktickou správnost zápisů. 620 se totiž v 1. hře nedá uhrát žádným způsobem.
 

Bílé perličky 2

Připravená rozdání

 Po vydání našich prvních Perliček došlo v areálu Pokroku k šíření fámy, že jsou snad rozdání manuálně upravována. To musíme rozhodně dementovat, protože opak je pravdou. Podle karet je upravována skutečnost. Například v uváděném příkladu s horolezením na K2 byla rozdání vytvořena v době, kdy pan Uher ještě ani nedorazil do Himálaje a ani nevěděl, na kterou horu bude lézt. Jelikož v kartách vyšla K2, dostal příslušný pokyn a posléze dobyl právě K2.

 Málo je taky známo, jak se organizátoři brání proti fatální chybě, aby nedali do ruky hráčům karty nebo výtisky rozdání z jiného turnaje, než jaký se právě hraje. Všelijaké označování a popisování není spolehlivé. Účinné je vložení tajné značky do rozdání, podle které na první pohled poznáte, že jde o správné karty. Většinou se k tomuto účelu používá rozdání číslo 1, ale není to podmínkou. Tak třeba v hlavním párovém turnaji bylo 1. kolo označeno jedním singlem, druhé dvěma a třetí pro změnu třemi dubly. Volenkový turnaj obsahuje v jednom z listů prvního rozdání spolčení dámy s mladším i starším pánem (KQ a QJ), ve druhém rozdání je dublem KJ naznačeno, že se nebráníme ani tzv. moderním trendům. Individuál je ocejchován … to by asi bylo předčasné. Ale vždyť to můžeme využít k soutěži: poznáte, jakým způsobem jsou označeny karty pro individuál ?

 I když stížnosti hráčů typu „No jo, počítačová rozdání“ jsou běžným koloritem bridžových sálů od počátků generování rozdání programem, ve skutečnosti kritizovaná rozdání hráči potřebují ke zvýšení svého zážitku z turnaje. Nikoho by totiž dlouho nebavilo hrát pravidelné rozlohy s ideálním dělením všech barev a sedícími všemi impasy. Proto jsou generovací programy formou umělé inteligence vypracovávány k tomu, aby zařazovaly žertovné a adrenalinové prvky. Neříkejte, že vám nezvýší tlak, když vašeho singl krále partner zašlápne esem nebo když před vaším singl esem nacpe do zdvihu svého krále. A ta úleva a radostné souznění v páru, když se ukáže, že singl zkrátka byly obě tyto figury!

 Programy také samozřejmě vědí, pro koho generují, a podle toho se chovají. Rozlohy 6-6, osmilisty či šikeny proti sedmilistům se častěji vyskytují v turnajích s nesehranými páry (volenka, losovaný, individuál), neboť tyto si s nimi užijí daleko více legrace. K běžným podmínkám též patří, že výrazně méně bodů se dává na linku, na níž bude v turnaji sedět pan Krátký.

 Nebo jsme to všechno neměli říkat ???
 

Bílé perličky 3

Zranění

 Bridž je sport, v němž dochází ke zranění jen velmi zřídka. Proto je opravdovou perličkou, že i na našem týdnu k jednomu došlo. Jak jistě pochopíte z pozdějšího textu, nemůžeme uvést jméno zraněného. Jednak k úrazu došlo při utajované činnosti, jednak bychom mohli čelit žalobě na ochranu osobnosti.

 Oficiální verze tvrdí, že ke zranění došlo tak, že byl dotyčný sražen autem při cestě po chodníku. Od začátku jsme si těžko představovali, v jaké pozici by člověk musel držet nohu, aby mu auto zasáhlo právě jenom jeden kotník. Nakonec se nám podařilo zjistit pravý průběh událostí.

 Zraněný s partnerkou nacvičovali nový systém markování. Při nácviku bez stolu šlo všechno hladce a zdálo se, že je systém zvládnutý. Při ostrých pokusech i se stolem došlo při markování sedmilistu k příliš silnému kopu od partnerky a tréninkem i častými turnaji poslední doby již poněkud opotřebovaný kotník zkrátka nevydržel.

 Navštívili jsme i primáře chirurgického oddělení polikliniky v Rožnově pana doktora Chlebovského, který zranění ošetřoval. Řekl nám: „Se zraněním podobného druhu naši ambulanci navštívilo tento týden několik bridžistů, ale většinou se jednalo pouze o lehké výrony nebo pohmožděniny. Takto vážné zranění je zcela výjimečné. Ošetřili jsme ovšem také několik případů vybočení krční páteře, způsobené pravděpodobně opakovaným nakláněním hlavy a části těla na obě strany. Při jaké činnosti k tomu došlo a proč ji hráči prováděli, to netuším. Tvrdili například, že vyhlíželi číšníka nebo kontrolovali úplnost soupeřových bidding-boxů.“

 Doufáme tedy, že zranění našeho účastníka se brzo zahojí a že celý pár bude opět dosahovat dřívějších úspěšných výsledků, neboť vinou zranění aktuální výkonnost dosti poklesla. Jestli ale oficiální verzi o zranění uvěří pojišťovna, to jsme tedy zvědaví.
 

Bílé perličky 4

Rozchod

 Rozchodem skončila účast dvojice Kunert-Kvasnica na našem týdnu. Poslední kapkou vzájemných rozporů, jejichž hlasité řešení často rušilo jiné hráče, bylo rozdání závěrečného turnaje. Už ani nevíme, který z pánů vynesl krále, a když vzal zdvih, pokračoval dvojkou k esu partnera. Jisté je, že poté nedostal přebitek v této barvě. Pan K posléze obhajoval tuto linii obrany tak, že u vynášejícího očekával dámu a přebití hlavním hráčem. Na to vynášející opáčil, že každý moula ví, že K2 musí být dubl, protože to psaly Perličky, a ukončil spolupráci.

Zranění - oprava

 Máme tady ještě dvě upřesnění. Obrátila se na nás partnerka nejmenovaného zraněného pána s tím, že to nebyla ona, kdo poranil jeho kotník. Byl to on sám. Když vracel po markování sedmilistu nohu zpět do výchozí polohy, nabral si kotník druhé nohy podpatkem. Oba zúčastnění již pracují na nové, méně nebezpečné formě této marky.

 Také již máme zprávu, že pojišťovna uznala uváděnou verzi události. To nás opravdu překvapilo, protože naše zkušenosti s těmito ústavy jsou takové, že každou malou nesrovnalost okamžitě využívají k neposkytnutí náhrady za škodu. Například při jedné z brigád na plnění seníků senem pro laňky došlo k úrazu jedné pracovnice pádem na vidle. Ošetřující lékař ve zprávě omylem vynechal jedno písmeno a místo „pracovala v seníku, spadla tam“ napsal „spala tam“. Nikdo si toho nevšiml, až úředník pojišťovny. Nejenže byla ihned zavržena naše verze, že šlo o pracovní úraz, ale ještě nás udal lesákům, že nepracujeme, ale spíme.

Vše pro Krátkého

Jak jsme již uvedli, pro pana Krátkého byla generována natolik snadná rozdání, aby je nezkazil, i kdyby usnul. Jediným důvodem k tomu byla skutečnost, že nastupoval vyčerpán mnoha organizačními záležitostmi. Poté, co projevil hlasitě svou nelibost s tímto počinem, byla mu do posledního turnaje dodána již neredukovaná sada rozdání pro běžného platícího účastníka. Kupodivu opět nebyl spokojen. Organizační výbor proto rozhodl, že příští rok si pan Krátký vygeneruje a dodá vlastní sady rozdání, které se v turnajích budou sehrávat pouze u jeho stolu. Výsledky se samozřejmě budou zapisovat do lístků oficiálních rozdání pro turnaj.

Dementi

 Na závěr našeho týdne jsme se rozhodli přiznat, že ne všechny naše zprávy byly zcela pravdivé. Proto bychom nyní chtěli dementovat všechny špatné informace, bohužel si už ale nepamatujeme, které to byly.

Komentáře k tomuto článku