Rozhoduje první zdvih

Začátečníci

Také začínáte a zažíváte svá první malá dobrodružství u bridžových stolů? Pak je tato rubrika určena právě Vám.

Pozor! Pokročilým hráčům vstup povolen pouze na vlastní nebezpečí.

 

Rozhoduje první zdvih

Dnešní moje partie je na plán sehrávky, je opět ze života – z turnaje celostátní ligy. Je v ní vidět, jak je důležité hned před přidáním do prvního zdvihu udělat plán sehrávky.

 

Dealer Sever,
oba v první

srdce4
pikyQJ84
kara73
trefyKQJ1084

 

srdceQJ10
pikyA10973

karaJ102
trefy72

stolek

srdce98653
piky2

karaQ864
trefyA93

 

srdceAK72
pikyK65
karaAK95
trefy65

 

 

Sever

Východ

Jih

Západ

pas

pas

1NT

pas

2trefy

pas

2srdce

pas

3NT

pas

pas

pas

 

Západ vynáší srdcovou trojku. Po vyložení stolu to vypadá, že s partií nebude žádný problém. Máme dlouhé trefy, které bude možné vypracovat a zároveň dobré zádrže ve všech zbývajících barvách. Ze stolu přidáváte srdcovou čtyřku a Východ přidává dvojku. Nyní je potřeba se zamyslet.

 

Vypadá to na první pohled, že jste získali laciný srdcový zdvih. Ale pokud vezmete tento zdvih pětkou, budete už svou hru plnit velmi obtížně. Zahrajete tři kola trefů, soupeři vezmou až třetí trefu a již se nikdy nedostanete na stůl na vysoké vypracované trefy. Až zahrajete krále srdcového z ruky, Západ ho propustí a na stůl už nemáte žádný přechod, srdce máte zablokovaná.

 

Je třeba tuto situaci vidět včas, rozmyslet hned v prvním zdvihu a nenechat se unést vidinou laciného srdcového zdvihu. Vezměte první zdvih králem srdcovým a nyní už nemáte s partií žádný problém. Soupeři sice mohou vzít až třetí kolo trefů, vy ale máte v ruce ještě dvě malé srdce, takže se jistě na stůl dostanete na srdci a svou partii snadno splníte.

 

Vždy je potřeba rozmyslet, co je vaším cílem. Když je cílem udělat v partii 9 zdvihů, jděte si po svém cíli. Je třeba si včas uvědomit, jak se bude partie dále vyvíjet.

|

 

Komentáře k tomuto článku

Přeskočit odkazy pro navigaci