Každý z nás má svůj piedestal

Kolikrát si říkám, jak je to možné, že bridž hraji skoro 40 let a stále mne baví. Pravda, existují okamžiky, kdy se podívám do zápisového lístku a je mi nanic. Pokládám si otázku, proč se výkonnost v bridži kategorizuje, tak jako ostatní činnosti v normálním životě. Z hlediska logiky lze tuto úvahu přesně odvodit. Někteří hrají častěji, jiní občas. Někdo proti silným soupeřům, ostatní proti průměrným. Jeden bridž studuje, čte odbornou literaturu a provádí rešerše sehraných rozdání, druhý se spokojí pouze s hraním. Ale z emocionálního hlediska zde existují odpovědi, které nejsou na první pohled zcela zřejmé.

 

Lidé, kteří mají v sobě touhu, dělají věci jiným způsobem, než ostatní. Představte si, že byste měli touhu zdolat nějakou „osmitisícovku.“ Těžko říct odkud ten sen pochází. Možná jste četli nějakou knihu o dobývání Himalájí, možná jste slyšeli někoho, kdo na takovou horu vylezl a mluví o tom. Jediné, co víte je, že chcete zdolat takovou nebo jí podobnou horu.

 

Co byste udělali? Pravděpodobně byste se snažili zjistit všechno, co se týká horolezectví. Možná byste si sehnali učitele, který by Vás to mohl naučit. Možná byste naslouchali těm, co mají zkušenosti z Alp, Kavkazu, And nebo odjinud. A představte si, že najdete někoho, kdo bude chtít zdolat tu vysokou horu společně s Vámi. Váš nejlepší kamarád – když mu vykreslíte ten nádherný pocit, až společně stanete na vrcholu.

 

Kdyby Vás rodina, přátelé a známí zrazovali, že je to nebezpečné, asi byste odpověděli: „Souhlasím s Vámi, ale moc po tom toužím:..“ A pak byste se snažili vytrénovat sebe i přítele, abyste společně věděli, jak dosáhnout vrcholu té hory. Osmitisícový výstup není záležitost, která by se dala zvládnout přes noc. Většinou celá ta operace zabere spoustu měsíců.

 

Teď si představte, že jste přivázáni na jednom laně a jdete k vrcholu. Máte s sebou potřebné nástroje ke zdolání vrcholu. Najednou se stane, že Váš přítel začne mít pochybnosti. Říká Vám, že neví, zdali vrchol zdolá.

 

Nyní existují tři možnosti:

-    vzdát to společně s ním

-    pokračovat bez něj

-    počkat, až nabere ztracené síly.

 

Nebo se může stát, že uklouzne a upadne… Jste tu však Vy nebo doprovod, který mu pomůže pokračovat v další cestě.

 

A teď si představte, že jste konečně na vrcholu. Veškerá únava z Vás spadla. Díváte se po okolním vysokohorském panoramatu a cítíte se volní a svobodní. Shlížíte dolů, odkud jste začali stoupat, a připadá Vám, že jste se naučili létat.

 

Vy jste sice vystoupili, máte práci za sebou, ale ještě jste neskončili. Čeká Vás cesta zpátky. Tím to ale nekončí. Vy si určitě najdete další vrchol, na který budete chtít vystoupit. Posíleni úspěchem z předchozího výstupu a touhou po dosažení Vašeho snu budete pokračovat dál a dál…

|

Komentáře k tomuto článku

Přeskočit odkazy pro navigaci