Odposlechnuto 66

·   V pondělní pražské skupinovce se vynášející dlouze rozmýšlí mezi pikovým a srdcovým výnosem do 3 BT. Dummy to nevydrží, předává karty hlavnímu hráči a odchází na cigaretu. Po 5 minutách se vrací a vidí, že na stole nejsou žádné karty. „Jak jsi dopadl?“, zeptal se sehrávajícího. „Jednou jsem spadl“, odpovídá z legrace hlavní hráč. To ještě netuší, jak se tento nevinný žert obrátí proti němu. „Vynesli srdce, že jo?“, vyzvídá dále dummy. „Ne, ještě nevynesli“, odsekl hlavní hráč. V tu chvíli již měl vynášející vyřešeno své výnosové dilema a na stole se objevilo malé srdce. Po vyložení stolu se srdcovým dublem bylo sehrávajícímu jasné, že už nerežíruje komedii ale tragédii. Výsledek bez jedné, zatímco po pikovém výnosu nešly 3 BT prohrát.

 

·   Na jedné z nedávných VC mladí bridžisté nezvládli obranu a po skončení rozdání povídá jeden z nich: „Já si pořád nemůžu zapamatovat, jestli velká-malá je sudý počet a malá-velká lichý, nebo jestli je to naopak“. „Máte štěstí chlapci“, vložil se do debaty mezinárodně ostřílený veterán, „že vám mohu poradit jednoduchou mnemotechnickou pomůcku. EVEN se skládá ze 4 písmen, ukazuje tedy sudý počet, zatímco ODD má pouze 3 písmena, ukazuje tedy na lichý počet.“ Chlapci se po sobě dlouze podívali a pak jeden z nich odpověděl: „Tak tuhle radu jsem opravdu nepochopil“. V následujícím rozdání sehrával veterán 3BT, když ve čtvrtém zdvihu zastavil sehrávku a zeptal se: „Jak markujete počty?“ Dummy soupeře předešel se slovy: „No přece tak, jak jsi jim poradil – EVEN je sudý počet a ODD je lichý“. Chlapci se culili, hlavní hráč moudře pokýval hlavou a pokračoval v sehrávce, aniž by se cokoliv dozvěděl.

 

·   Soupeř vynese kluka a hlavní hráč se ptá jeho partnera: "Od čeho to může být výnos?". "To je výnos od kluka", odpovídá bezelstně obránce. Trpělivý sehrávající se však nenechá odbýt: "Dobře, ale mě by spíš zajímalo, jaké figury to slibuje a jaké vylučuje?". "Slibuje to kluka", upřesňuje obránce.

|

Komentáře k tomuto článku