Problem 73 / 1

Oba v druhé, týmy. Západ blokoval srdci a vy hrajete 4srdce z Jihu po trumfovém výnosu. Trumfnete ještě jednou a ukáže se, že Západ nepřizná. Jak budete pokračovat?

 

srdceA7653
piky6
karaJ85
trefy10952

stolek

srdceKQJ
pikyA32
karaA104
trefyKQJ6

 

 

 

 

 

------------------------------------------------

 

 

 

 

 

Vše vypadá snadno. Máme pět pikových, jeden srdcový, jeden kárový a tři trefové zdvihy. Tedy celkem deset. Ale jako vždy, když se vše vyvíjí snadno, nic nás nestojí podívat se, zda někde nečíhá nebezpečí.

 

A opravdu. Jedno velké zde je. Máme totiž problém s přechodem na dotrumfování. Pokud odehrajeme třetí trumf, srdcové eso a srdce snap, dotrumfujeme sice, ale až odevzdáme trefové eso, soupeři stáhnou ještě čtyři další srdce.

 

Druhá možnost je přecházet trefy. To je ale jen optický klam. Soupeři nám to samozřejmě nedovolí. Velké trefy nám pustí a malou seberou, takže žádný přechod na stůl se v trefech nekoná. Eso má zřejmě podle zásahu v druhé Západ, ale to nám nijak nepomůže.

 

Takže jaké je řešení? Musíme si ponechat srdcové eso jako zádrž, takže po odehrání třetího trumfu napřed z obou listů propustíme malé srdce. Další srdce pak snapneme, dotrumfujeme, a až vyrazíme tref, nemůže nás již nic ohrozit.