Výpočet výsledků ligy

Chtěl bych napsat pár poznámek k prvnímu turnaji přeboru týmů dříve, než napíše drtivou kritiku někdo jiný a bude střílet do nesprávného terče. Půjde výhradně o část výpočet a prezentace výsledků.

Především nic z této oblasti neměl na starosti Jakub Kasprzak. Vše prováděl Adam Kubica na mých programech a s mou hot-line podporou. Ta byla ovšem omezena tím, že jsem byl hráčem ve čtyřčlenném týmu. Během soboty jsem každou volnou chvilku trávil hledáním příčin problémů a metod jejich řešení, párkrát jsem i zdržoval hru u svého stolu svou nepřítomností. Věřte, že jsem poprvé od snídaně jedl někdy kolem třetí odpolední a večer jsem končil totálně vyčerpaný. Je mi ale jasné, že vás to nemusí zajímat, že jste si za turnaj zaplatili a máte právo na přiměřeně kvalitní služby. K čemuž ovšem dodám i to, že já jsem si také zaplatil a za žádný bridžový program jsem ještě nedostal ani kačku.

Příčiny problémů byly následující.

1) Můj program nebyl dokonale odladěn. Sice jsem plánoval provést i simulaci s daty odpovídajícího objemu, ale čas mě k tomu nepustil. Musel jsem dát přednost práci, za kterou jsem placen.

2) Na Adamův notebook se nepodařilo nainstalovat vývojové prostředí, ve kterém je napsán hlavní program pro obsluhu a zpracování dat z bridgematů. Tím bylo velmi ztíženo hledání chyb a prakticky znemožněno jejich odstraňování. Prostě jsem nemohl program ladit. Program je ve vývoji, což mj. znamená, že nemá perfektní obsluhu potenciálních chyb, takové věci se holt dělají až na konec, základní funkčnost je důležitější. Obecná systémová obsluha chyb je Windows-typická, tedy ne moc říkající. Dozvíte se např. "File not found.", aniž by vám sdělila, který soubor chybí. Ve vývojovém prostředí by to šlo zjistit snadno, zde to pro mě bývala detektivka. Jednu závažnou chybu, kterou jsme našli v pátek, se mi podařilo odstranit večer u kamaráda, během soboty už nešlo nic. Páteční chyba měla obvyklý důvod: jedno z polí bylo nedostatečně nadimenzováno pro dvojnásobnou velikost soutěže.

3) Zatímco na původní ligy byly připravené soubory, které se používají na inicializaci BM, obslužného programu BM a výpočetního programu, nyní se vytvářely nové. Ne vždy se to povedlo bez chyby, což se projevilo třeba v restartech BM v průběhu sestavy, v přehození domácích a hostů v některých zápasech apod.

4) Adam pracoval s programem poprvé a tudíž pochopitelně ne dokonale. Podíl samozřejmě je i ve výše zmíněné nedokonalosti programu, kde se o uživatelské přítulnosti, blbovzdornosti a ošetření všeho možného nedá hovořit.

5) Butler nebyl v pořádku kvůli starému DOSovému výpočetnímu programu. 15 let stačilo pro výpočet Butlera 90 párů a 90 hráčů, až teď to bylo hodně málo. Proto se Butler zobrazoval neúplně. Tento problém jsem na turnaji neřešil, i když by to šlo, jelikož si myslím, že není nijak zvlášť důležité, abyste toto hodnocení měli k dispozici už v průběhu turnaje. Opravil jsem v neděli večer. Nejsou i oficiální výsledky některých turnajů vyvěšeny s větším časovým odstupem po skončení?

Nekamenujte prosím ČBS, i když žádný z těchto problémů by nenastal, kdyby nedošlo ke spojení lig a přesunu do Dua. Všechny jsou důsledkem, ale ne zaviněním. Já nejsem příznivcem současného modelu, ale přesto (u)dělám vše, aby fungoval.

Máme nyní s Adamem 2 měsíce na opravy a vylepšení programu, ovládnutí obsluhy i testování - dat máme dostatek. Tento turnaj byl cennou zkušeností, kterou nenasimulujete. Věřím, že dokážeme pro druhý turnaj zabezpečit plně funkční sběr, zpracování a prezentaci dat nejméně tak dobře, jak jste byli zvyklí. Omlouvám se za vše výše zmíněné, co mi nefungovalo.