První kolo celostátní první ligy

První tři zápasy celostátní první ligy dopadly více méně podle loňských preferencí. Překvapením je jen poslední místo vloni druhého Staru, ale týmy čeká ještě dalších 6 zápasů a tak zdaleka není všem dnům konec.

 

 1. P.S.                                             61  
 2. Acol                                             57  
 3. Polabiny                                         54  
 4. Esa                                              49  
 5. Triga                                            47  
 6. Jas                                              45  
 7. Chaos Gamblers                                   40  
 8. Ladies                                           33.5
 9. Callimero                                        33  
10. Star                                             28  

 

Liga je vždy plná pěkných partií, protože hráči se soustředí a objevují se pěkná zahrání. A někdy soupeři seberou prostor a licitace se stává méně vědecká. Jako například v následující partii ze zápasu Polabiny – Callimero.

 

Dostal jsem následující kartu:

 

         srdceK86   pikyJ854   karaAJ10   trefyQ103

 

Hráč za mnou zahájil 2kara Multi, partner kontroval, čímž ukázal buď slabý BT, nebo silný list na vlastní barvě. Druhý soupeř s oběma drahými fity zablokoval 4kara. Co dál?

 

Partner má již jistě krátkou barvu soupeřů a tedy silný list na vlastní barvě. Ale stále ještě nevím, kterou barvu mají soupeři, ani kterou má partner. Uvažoval jsem o přirozených 4 BT, na které by partner dal svou barvu, ale to by mohla být katastrofa, pokud by je partner zapasoval nebo zvýšil a barva soupeřů by byly srdce. Navíc bychom snadno mohli vydražit slem bez dvou es. Tak jsem raději použil alibistické kontra.

 

Zahajitel ukázal svou barvu 4srdce a partner nyní sám položil 4 BT. Vzhledem k jeho držení v pikách to musí být Blackwood, kterého ovšem hrajeme na pět figur a jen po fitu. Začínám chápat situaci. Partner mi po mém kontra na umělá 4kara dává lepší kára. A zase mám problém. Zapasovat nemohu. BT by hrál partner a soupeři by asi na úvod stáhli šest piků. Takže poctivě ukazuji jedno eso a partner zvyšuje na 6kara. Je zle. Ale už musím pasovat a doufat, že partner má kára. Blokující soupeř vynáší pikyK a partner začíná tím, že pokládá na stůl 6list trefový.

 

Partie 10, rozdával Východ, oba v druhé.

 



srdceK86
pikyJ854
karaAJ10
trefyQ103

 

srdceA432
piky9763
kara73
trefyJ42

stolek

srdceQJ10975
pikyKQ
kara8542
trefy5

 

srdce-
pikyA102
karaKQ96
trefyAK9876

 


Západ

Sever

Východ

Jih

Vrkoč

Fořt

Kuk

Franz

 

 

2kara

kontra

4kara

kontra

4srdce

4 BT

pas

5kara

pas

6kara

pas

pas

pas

 

 

Partner sice má čtyři kára, ale stále něco potřebuji. Po pikovém výnosu bych ze stolu zahodil srdce a snadno splnil. Srdcový výnos je ale nepříjemný. Mohu partii zahrát na kára 3–3, ale to se mi zdá menší šance než, že Východ má ještě čtyřlist srdcový a pošle partnerovi, který ukázal fit pro obě drahé, snap. Beru tedy esem a vracím desítku. Soupeř se dobírá na pikyQ a nyní přináší efekt nejasná dražba. Zdá se, že snapem piku bych získal jen já a tak pokračuje trefem. Nyní je to již snadné, trumfuji a ukazuji karty.

 

A ještě jedná partie z třetího kola, ze zápasu s Callimerem, tentokrát z druhé poloviny. Partie 23, rozdával Východ, oba v druhé.

 

srdceAQ75
pikyA75
karaK974
trefyJ7

stolek

srdceK9
pikyJ10
karaJ1052
trefyAKQ85

 

Jirka Kopřiva sehrával 5kara ze Západu. Vynesl jsem piky8, Jirka vzal dámu esem a hned zahodil srdce na třetí pik. Pokud se rozpadají kára a sedí karaQ, je v partii slem a tak Jirka přešel na stůl snapem srdce a zahrál karaJ, který vzal zdvih. Zdá se, že opravdu podlicitovali, ale Jirka Kopřiva byl opatrný. Nepokračoval káry, kde jsem číhal s AQ za králem, abychom stáhli ještě srdci i pik a porazili partii dvakrát. Již ani jednou netrumfl, zahrál zbytek partie křížem a splnil.

|

Komentáře k tomuto článku