Dražební test 74 / 3

NS v druhé, rozdával Sever, týmy.

 

Západ

Sever

Východ

Jih

 

1kara

pas

1srdce

3piky

3srdce

5piky

?

 

Jih:   srdceKJ654   piky2   karaA87   trefyAJ92

 

 

 

 

-----------------------------------------

 

 

 

 

David Vozábal:

6srdce. Co se dá dělat, soupeři nám sebrali prostor, moc toho už nezjistím. Partner byl po 3piky pod tlakem, ale pokud nehraju s partnerem, který vždycky musí něco říct, protože je prostě na řadě, tak by to měl mít aspoň s trochu slušnou rezervou. Aby měl slem rozumnou šanci, tak potřebuju něco jako AQ pikové, KQ kárové a asi jednu figuru v trefech, případně rozlohu 6 kár, 4 piky, to jsou celkem rozumné požadavky. Jestli bude mít Q pikovou, KQJ kárové, KQ trefové a nějakou figuru a dáme shora 2 esa, tak to prohlásím za smůlu ve slemech J.

Jan Martynek mladší:

Pas. 6srdce je sice velmi blízko, ale partner byl pod tlakem a nemusí mít úplně poctivou výzvu do hry. Pas musí být forsing a pak přes pravděpodobné kontra zadražím 5srdce jako pokus o slem. První impuls ale byl říct 6srdce rovnou J.

Milan Macura:

5srdce. Klíč k nalezení správného závazku leží už v hlášce partnera po prevenci 3piky. Je třeba si první uvědomit, jaký list potřebuji na splnění slemu a zvážit, zda by s takovým listem partner neskočil přímo na 4srdce. Ideální list pro slem je šest kár vedených KQ a AQxx v pikách. S takovým listem by ale partner zcela jistě skočil rovnou na 4srdce, aby ukázal rozlohový list s dobrým fitem nebo list s dostatkem hodnot na 4srdce. Partner také mohl ukázat rezervu dražením 4piky, které ne zcela ukazuji srdcovou krátkost, ale ukazuji dobrý list s fitem. Na hlášku 3srdce tak může mít buď pravidelný list se 4listým fitem a mírnou rezervou nebo piko-kárový list s nedostatečnou bodovou rezervou na skok na 4srdce, což na slem nebude stačit.

Michal Kopecký:

Pas. Situace není úplně standardní, ale pas musí být forsing. Partnerovy 3srdce neslibují víc, než jakž takž slušné minimum. Velké naděje na slem si nedělám, s AQxx - xx - KQxxx - Kx už partner skoro mohl skočit na 4srdce sám, ale může mít stále například singl tref. Pokud dá partner z reopenu kontra, opravím do 5srdce jako výzvu do slemu (můžu skoro i pasovat, 5pikyx nebude levných). Pokud partner sám řekne 5srdce, zvýším na 6 a budu trošku nervózní.

Aleš Medlín:

6srdce. Soupeři nám vzali prostor na exaktnější dražbu. Pas není forcing, kontrem příliš nevydělám a 5srdce jasně podlicitované.

Zdeněk Frabša:

5srdce. Otázka stylu hry a partnerských dohod. Zatímco v útočné dražbě 1kara - 1srdce/3srdce očekávám od partnera list v síle 15-17 s nepravidelnou rozlohou. Tady neočekávám nic víc než slušnou primérku a čtyřkartový fit. Proto nechci hrát více než 5srdce. Pokud jsem si jistý, že můj partner bude pas brát jako forcing, budu pasovat.

Čtenáři:

Názory českých ani australských expertů a čtenářů se tentokrát příliš nelišily. U českých čtenářů zvítězilo 6srdce s 32% a druhé místo obsadilo 5srdce s 24%. Třetí pas (forcing) pak získal 16%. Australští experti volili na prvním místě 6srdce s 37% a na druhém pas s 32%. Australští čtenáři dávali 6srdce 39%, ale ještě o trochu více získalo 5srdce s 41%. Někteří hráči měli ještě větší ambice. Vláďa Nulíček a Karol Lohay se pokoušeli o velký slem: „6trefy, cue bid s ambíciami na veľký slem.“

Komentáře k tomuto článku