Dražební test 75 / 1

Oba v první, rozdával Západ, páry.

 

Západ

Sever

Východ

Jih

1 BT

2piky*)

2srdce

?

 

Jih:   srdceJ754   piky543   kara10542   trefyAK

*) 5list srdcový a 4list levný, 8-14 bodů

 

 

 

 

---------------------------------------------

 

 

 

 

Michal Kopecký:

3piky. 100% akce - buď to tam mají oni nebo my, v každém případě jsou 3piky vítězná akce. Otázka je, jestli oflekovat 3srdce, až je řeknou - spíš asi ano, mám asi tři zdvihy a partner něco přinese, pokud partner přes 3srdce nebude dražit 4piky, je pravděpodobně relativně pravidelný a tím pádem spíš bodově silnější + podle zákona o počtu zdvihů bude v partii zdvihů jen cca 16. Tohle téma má ostatně velmi pěkně rozebráno Kit Woolsey ve své knize "Matchpoints".

 

Aleš Medlín

Zatímco splnění 3piky je nejisté, poražení 2srdce je poměrně pravděpodobné. Držel bych se zde pravidla totálních zdvihů a při 8 trumfech bych na 3. stupeň nešel. Tolik impová úvaha. V páráku je možné spekulovat i jinak. 2srdce -1 nebude proti našim 2piky příliš dobrý výsledek. Jestliže zadražíte 3piky, možná řeknou soupeři 3srdce a ty okontrujete. Když je neřeknou, mohou se 3piky splnit, a nebo to bude téměř stejně špatný výsledek, jako 2srdce -1 nebo dokonce 2srdce splněno.

 

Zdeněk Frabša

Pas. Předražení na 3. stupeň mi přijde veliké riziko jen s osmikartovým fitem. Zahajitel si se mnou může dělat, co chce, má teď dobrý přehled o rozložení listů a bude vědět, zda kontrovat, nebo předražit. V levné fit zaručený nemám. Myslím, že riziko není úměrné možnému zisku. Raději počkám, zda soupeři splní 2srdce.

 

Daniela Hnátová

2 BT. Partner zadraží levnou a pokud to budou trefy, opravím do srdcí. Náš závazek je na hranici splnitelnosti - tzn. vypadá to, že maximálně bez jedné a soupeři mohou předražit na 3srdce, které tam již také nemusí být (zatímco 2srdce jsou tam zcela jistě). Body jsou přibližně půl na půl (můj partner bude mít na zásah 9 až 12 bodů). Východ pravděpodobně má buď pětilist tak s 5 či 6 body či šestilist - zřejmě aspoň s jednou pikovou figurou, tzn. do našich barev maximálně jednu figuru. Pokud má partner kára a dubl pik - vydáme dva pikové zdvihy a dva až tři červené (ideální minimum xx, AQxxx, KJxx, xx), pokud má trefy - vydáme 2 pikové, 2 karové a zřejmě trumfový zdvih (ideální minimum xx, AQ10xx, xx, Q10xx).

 

Čtenáři:

Rozdání je z hlavního párového turnaje ve Slavonicích. V této partii bylo správné dražit dál. Šly 3piky i 3kara a soupeřům 2srdce.

 

 

srdce2
pikyAJ1082
karaAJ98
trefy742

 

srdceQ96
pikyKQ9
karaKQ6
trefyQJ86

stolek

srdceAK1083
piky76
kara73
trefy10953

 

srdceJ754
piky543
kara10542
trefyAK

 

 

Experti dávali přednost 3piky a i mezi čtenáři byly 3piky s 35% populární volba. Důvody pro ně uvádí například Jakub Švejnar z Liberce: „I kdybych počítal s partnerovým maximem, nemáme 26 bodů na srdcovou hru. Máme s partnerem srdcový fit, budu doufat, že splníme 3piky a nebo spadneme bez kontra." Pas ale získal u čtenářů ještě o deset procent více, celkem 45%.

|

Komentáře k tomuto článku