Dražební test 75 / 2

NS v druhé, rozdával Sever, týmy.

 

Západ

Sever

Východ

Jih

 

1trefy*)

5piky

?

 

Jih:   srdceAQ754   piky-   kara42   trefyK106432

*) Precision – 16+ bodů

 

 

 

 

 

----------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

Michal Kopecký:

5 BT. Nikdy jsem silný tref nehrál, ale řeknu 5 BT jako dvě barvy s plánem pasovat 6trefy a 6kara opravit do 6srdce.

 

Aleš Medlín

Pas. Po silném trefu je obrana proti blokujícím zásahům na denním pořádku a je třeba si ji pečlivě připravit. Pro vysokostupňové bloky používám konvenci, kterou popsala ve své knize Sabine Auken. Pas je forcing a žádá partnera o kontra. Poté můžete trestně pasovat, a nebo (jako v tomto případě) dražíte bližší ze dvou barev a ukazujete tím dvoubarevný list. Přímé kontra je pobídkové a přímá dražba barvy ukazuje jednobarevný list. V tomto případě bych tedy pasoval s následnou dražbou 5 BT, ukazuji silný dvoubarevný list doufaje, že mě partner pochopí.

 

Zdeněk Frabša

5 BT. No, co mám dělat. Budeme vybírat závazek na 6. stupni. Partner musí počítat, že nabídka bude na dvou libovolných barvách.

 

Daniela Hnátová

5 BT. Pokud partner má minimum, vybere barvu - po dražbě 6trefy zapasuji, po 6kara opravím do 6srdce. Pokud partner má víc než minimum, je to již na něm, já jsem svůj list nadražila. Ideální karta na ukázku toho, co mi vadí na Precisionu. O bodech bych měla stejnou představu i v každém jiném systému, ale měla bych aspoň základní info o barvě či rozloze u partnera. Proto se přikláním k hlášce 5 NT - rezignuji tím pravděpodobně na vydražení velkého slemu, ale ten tam také nemusí být - pokud má partner dlouhá kára a jen třílisté fity do mých barev (a ty se nám nedělí).

 

Čtenáři:

Rozdání z 1. slovenské ligy zaslal Adam Kubica: „V praxi bola zvolená kontra, partner 6kara, pas, pas, kontra, Východ opravil do 6srdce, ktoré, jemne povedané, neviedli k zdarnému výsledku.“

 

Celé rozdání:

 

 

srdceK108
pikyJ
karaAQJ106
trefyAJ75

 

srdceJ9632
piky854
kara97
trefyQ98

stolek

srdce-
pikyAKQ1097632
karaK853
trefy-

 

srdceAQ754
piky-
kara42
trefyK106432

 

 

Experti volili nejčastěji 5 BT (případně forcing pas) a nechávali partnera zvolit lepší barvu. Čtenáři nabízeli až 9 možných hlášek. Nefrekventovanější mezi nimi bylo 6trefy s 30% a 5srdce s 25%. Žádná další odpověď již nezískala přes 10%.

|

Komentáře k tomuto článku