Dražební test 76 / 2

NS v druhé, rozdával Jih, páry.

 

Západ

Sever

Východ

Jih

 

 

 

pas

pas

1kara

pas

2trefy

pas

3kara

pas

?

 

Jih:   srdce732   pikyJ103   karaQ   trefyAK10752

 

 

 

 

----------------------------------------------

 

 

 

David Vozábal:

3piky. Zjevně v tomto příkladu hraju systém, kde 2trefy na 1kara nejsou GF, takže tenhle problém mám za to. No nic. 3kara jsou už určitě GF, tak řeknu 3piky a budu se tvářit, že je držím, což je s třetím J10 skoro pravda.

Jan Martynek mladší:

3piky. Vzdávat se možnosti hrát 3NT určitě nechci, a to i když nedržím ani jednu drahou (možný list partnera kupříkladu KQx Qx AKJ10xxx x). Měly by se ale hrát raději od partnera. Některou drahou barvou tak zalžu - spíš naturálněji 3piky, kde sice zádrž sám úplně nemám, ale od partnera stačí na přidržení singl dáma.

Michal Kopecký:

3piky. Zádrž. Už jsem měl lepší zádrže, ale buď v srdcích partner něco má, nebo soupeře vystraším a nevynesou je. Proti pikové zádrži chci hrát 3 NT, bez ní 5kara.

Aleš Medlín:

3piky. Jestliže jsou dobré 3 NT, tak téměř jistě z partnerovy strany. Jediná možnost, jak partnera vmanévrovat do tohoto závazku je dražba drahé barvy. Je-li problém v některé drahé barvě, musíme trefit nyní tu správnou hlášku. 3piky přeci jen dávají jistou šanci zádrže proti např. i singl figuře u partnera. V pikách může mít zádrž jen partner. Trefím-li partnera s malým singlem nebo dublem srdcovým, je tu stále šance, že východ srdce nevynese (nezasáhl na 1kara) nebo jsou 4-4 a nebo jsou zablokovány díky mému J10x v srdcích.

Robert Lukotka:

3piky. Zadrž síce nemám. Ale na nič iné ako 3NT to nateraz nevypadá. Snáď sa u partnera nájde aspoň druha dáma

Čtenáři:

Naši experti měli vzácně jednoznačný názor - 3piky. Řekl bych, že jde o typické chování expertů. Ukázat, co mám a přehodit rozhodování na partnera, který třeba lépe pozná, co dělat. Naši čtenáři naopak 3piky zcela pomíjeli. Rozdělili své hlasy mezi pas a 3 BT, obojí shodně s 42%.

 

Také australští experti nejčastěji volili 3piky a to až v 72%. Další dvě příliš definitivně rozhodující hlášky 3 BT a 4kara získaly po 11%. Australští čtenáři volili 3piky v 44%, 3 BT v 28% a třetí v pořadí pas získal 13%.

 

Jde zde o častý problém, kdy máme hodnoty na hru, ale vůbec nevíme jakou. Zde je naštěstí hláška 3piky, která přehazuje míč na stranu partnera a většina expertů jí také s chutí použila. Někteří zahraniční experti měli jiný názor.

 

Marshall Miles:

3 BT. Jde nám pravděpodobně hra bez ohledu na to, že nemám zádrže v drahých barvách.

Eric Kokish:

4kara. Problém lákavé hlášky 3piky je, že partner po nich neví, že máte tři top figury v levných barvách a můžete minou slem. 4kara jsou forcing a jemný pokus o slem.

 

Komentáře k tomuto článku