Dražební test 77 / 3

Oba v druhé, rozdával Východ, týmy.

 

Západ

Sever

Východ

Jih

 

 

pas

pas

pas

1 BT

pas

2trefy

pas

2piky

pas

3piky

pas

3 BT

pas

?

 

Jih:   srdceKQ74   piky8642   karaQ   trefyQ942

 

 

 

 

 

-----------------------------------------------

 

 

 

 

 

David Vozábal:

Pas. Potkalo mě zřejmě neuvěřitelné štěstí - partner místo mechanických 4piky mi dává na výběr a říká v zásadě to, že body má koncentrované v jiných barvách než v srdcích a list má v rámci pravidelných ten ještě pravidelnější. Se čtvrtou osmičkou v srdcích není co řešit a singl kára se nebojím - je to navíc figura.

 

Jan Martynek mladší:

4piky bych řekl hned po odpovědi 2piky - a i když tedy 3 NT jsou návrh konečného závazku, s rozlohou 4441 (byť se singl figurou a špatnými trumfy) chci raději hrát barevný závazek.

 

Aleš Medlín:

Pas. U partnera čekám málo bodů v srdcích a při absenci bodů v pikách mi to vychází na nadupané levné barvy. Moje snapy kárové již nejsou tak jisté a je naopak pravděpodobné, že soupeři mají například tři srdcové zdvihy. S kartou, která postrádá jednu levnou zádrž, by partner mohl dražit 3srdce.

 

Michal Kopecký:

Pas. Partner má něco jako 4333 a body všude kolem, proč bychom měli odevzdávat 3 srdcové originály a 2 zdvihy vedle, když 9 zdvihů do NT bude shora?

 

Martin Scháňka:

Budu věřit partnerovi, že ví, co dělá. 3 NT by měl říct snad pouze s prázdnými srdci nebo třeba jen s Q v srdcích a čtyřlist pikový by snad říct uměl. Takže pokud přijímá výzvu a vybírá si NT závazek, tak k tomu má jasný důvod a dokonce i moje singl karaQ se mu určitě bude hodit spíše do NT než do barevného závazku.

 

Kamil Žylka:

4piky. V týmech bych možná dražil ostřejší 4piky hned, takhle jsem se akorát musel zamyslet, jestli tam nebudou ty 3 NT a 4piky ne. Dokázal jsem si představit i listy, kdy tam 4piky nebudou, ale většinou tam nebyly potom ani ty 3 NT, takže beru sfitovanou barvu.

 

Čtenáři:

Tentokrát jde o rozdání z Lille. Problém byl jasný, co bude bezpečnější 3 BT nebo 4piky? Experti na 3 BT častěji pasovali a dávali tak najevo, že věří partnerově návrhu. U čtenářů byl rozdíl přesně naopak, 59% pro 4piky a 41% pro pas.